23.6 C
Šentjur pri Celju
21/09/2023
sentjur.net

Prvomajska Resevna v duhu obnove planinskega doma

Šentjur, 1. 5. 2022 – Prvomajska Resevna je za mnoge tradicionalno srečanje delavcev in planincev. Letošnji praznik dela je bil znova podoben tistim, kot smo se jih spominjali pred korono. Za dobro vzdušje so skrbeli Mladi korenjaki, pa tudi organizatorji dogodka – Planinsko društvo Šentjur, so poskrbeli, da pohodniki niso bili ne lačni, ne žejni. Za številne pohodnike so pripravili prvomajski golaž in čevapčiče. Osrednji del – slavnostni govor, je tudi tokrat prebral Peter Jevšnik, predsednik šentjurskih planincev.

Izpostavil je, da prihajajo na plan vrednote, ki govorijo o kakovosti življenja – solidarnost, srečo, zadovoljstvo, povezanost družbe, pa tudi dostojnost dela, ki človeku omogoča dostojanstvo, svobodo in samozavest ter občutek, da je sam sposoben skrbeti zase. “Na ta odnos je vplivalo tudi dejstvo, da je danes dela manj, kot je tistih, ki ga iščejo, pa tudi dejstvo, da se je narava dela močno spremenila, zato so tudi dileme in razmišljanja ob prazniku dela drugačna kot so bila nekoč,” je povedal Jevšnik.

Izobraževanje ključnega pomena

Poudaril je tudi, da pomanjkanje znanj informacijskih tehnologij, uporabe računalnika in interneta marsikomu otežuje pot do zaposlitve. Zato je izobraževanje ključnega pomena. Dotaknil se je tudi problemov slovenske politike in doseganje soglasij – ki so pogoj za zavarovanje naše identitete in obladovanja naše prihodnosti. Šola in izobraževanje morajo biti v naših načrtih za prihodnost prioritetno na prvem mestu. “Prvi maj je priložnost, da na to opozorimo, da pokažemo, da so ta spoznanja tudi del naše zavesti,” je še dodal. “Prihodnost Slovenije tretjega tisočletja se je začela, kakšna bo njena vsebina je odvisno od nas vseh. Odgovornost zanjo pa nosijo prevsem upravljalci države,” je še zaključil Jevšnik.

Prenova doma

Člani Planinskega društva Šentjur so letošnje leto pridobili tudi sredstva Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja za obnovo Planinskega doma Resevna. Skupna investicija naj bi stala planince 124.000 evrov, iz razpisa pa so pridobili 50.000 evrov sofinancerskih sredstev. Ta sredstva bodo namenjena prenovi nočitvenih kapacitet in kvaliteti bivanja v planinskem domu. “Verjamemo, da nam bo to uspelo, da bo naš dom zasijal v novi in lepši preobleki, ki bo v ponos nam planincem in seveda kraju samem,” je povedal predsednik Jevšnik. Za pomoč pri zbiranju prostovoljnih sredstev pa se je obrnil tudi na zbrane pohodnike in se jim za vsak prispevek že naprej zahvalil. (Jure Godler)

Sorodne novice

Prvomajska Resevna: Delo postaja znova vrednota

Jure Godler

Priljubljena šentjurska točka žari v novi podobi

Jure Godler

Pozaba bi pomenila zatajitev vseh, ki so se uprli okupatorju

Jure Godler

Občina bo pomagala pri prenovi doma na Resevni

ViP

Budili občane – tokrat spet v živo in v polni postavi

Jure Godler

Padlim borcem na Resevni se je poklonila množica obiskovalcev

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več