19.3 C
Šentjur
20/10/2019
sentjur.net

Rastavili na ograji in knjižnici

Šentjur, 13. 2. 2019 – V sredo so v prostorih Knjižnice Šentjur razstavljali člani kaligrafskega študijskega krožka, ki deluje v sklopu Ljudske univerze Šentjur. Razstavo so poimenovali Pod kotom 45 stopinj. Seveda naslov razstave sovpada s kaligrafsko pisarsko tehniko, kjer je pero nagnjeno pod kotom 45 stopinj, kar so ustvarjalci razstave izkoristili za zanimiv naslov. Udeležence razstave je uvodoma pozdravila direktorica JZ Knjižnica Šentjur Tatjana Oset. Ta je izpostavila pomen knjige ter poudarila nekdanji pomen pisarjev in bukev, ki so jih imeli nekoč celo priklenjene z verigami in skrite, da jih ne bi nepridipravi ukradli ali poškodovali. Takšno ustvarjanje zapisov pa je trajalo več let napornega in skoncentriranega dela.

Peta razstava

Kaligrafska razstava je že peta razstava študijskega krožka. Vzporedno s to razstavo pa se odvija tudi razstava kaligrafskih izdelkov na ograji štadiona na Športnem parku Šentjur. “Pohvalila bi moje učenke, ki so bile zelo pridne in ustvarjalne, čeprav je bilo vloženega veliko dela, potrpljenja in mirnih rok,” se je zahvalila mentorica študijskega krožka Klavdija Simler. Nadaljevala pa je misli direktorice, da so pisarji pisali kot na računalniku – vse brezhibno in enako, saj za to potrebuješ veliko prakse in časa. “Primer skrivne knjižnice je tudi v kartuziji Jurklošter, kjer so bila ta dela shranjena in skrita. Listi pa so bili zastrupljeni in če so nepovabljeni ob listanju knjig svoje prste obliznili, so strup prenesli v krvni obtok in umrli,” je še dodala zanimivost mentorica.

Za kulturno popestritev razstave je poskrbela Silva Polajžer, tudi članica citrarske študijske skupine na LUŠ. Zaigrala je znano skladbo “Tam, kjer murke cveto”. Razstavo si lahko ogledate v športnem parku, več del pa v šentjurski knjižnici.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Prejeli smo: V novo šolsko leto z Ljudsko univerzo Šentjur

Jure Godler

Rožnato vesolje v mehurčkih

Jure Godler

Z delavnico moderne kaligrafije so se poklonili kulturi

Jure Godler

Pričenja se teden vseživljenjskega učenja

Jure Godler

Brezplačna izobraževanja na Ljudski univerzi Šentjur

Jure Godler

Ta veseli dan kulture in Pop Art

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več