9.8 C
Šentjur pri Celju
14/07/2020
sentjur.net

Razpršeno in mokro na Stolp ljubezni

Loka pri Žusmu, 27. 4. 2019 – Štiri leta mineva, odkar so člani Planinskega društva Žusem otvorili lesen stolp, ki so ga poimenovali Stolp ljubezni. Krasotec danes nudi številnim obiskovalcem nepozaben razgled na šentjurske hribe. Že dvanajsto leto pa planinci prirejajo Tradicionalno druženje na Žusmu. Letos so nekaj stvari spremenili – ukinili so skupen start pohodnikov s Turistične kmetije Žurej naprej po panoramski poti do Stolpa ljubezni ter zaradi prilagoditve pohodnikom niso objavili točne ure starta. Na vabilu so zapisali, da bo prireditev na cilju trajala od 11. ure pa vse do 20. ure.

Žal je organizatorjem pohoda prekrižalo slabo vreme in grozeči črni oblaki, ki so pohodnike precej razredčili, pa tudi dobro namočili – vsaj tiste, ki so se odpravili na vrh med 14. in 17. uro. “Na Žusem je vredno iti v vsakem vremenu in v vsakem letnem času,” je mokre pohodnike na cilju dobrovoljno bodril predsednik PD Žusem Simon Mansutti. “Ker smo želeli, da bi se pohoda udeležilo še več pohodnikov, smo se odločili, da dogajanje na cilju raztegnemo čez cel dan. S tem smo se odpovedali fiksni uri štarta pohoda in zato si pohodniki lahko sami izberejo čas štarta,” je še dodal. Vsako leto Stolp ljubezni obišče med 10.000 in 12.000 obiskovalcev. “Opažamo, da je število obiskovalcev malo upadlo, danes pa je kljub dežju stolp obiskalo okoli 250 pohodnikov,” je še dodal predsednik društva. Za zabavo je skrbel Trio na kvadrat, planinci pa so s čevapčiči in pijačo poskrbeli, da niso bili obiskovalci ne žejni ne lačni.

Komentiramo

Smo pa lahko redni obiskovalci tega pohoda opazili tudi dejstvo, da se je kamnolom že nevarno približal k stolpu. Prednost tega zagotovo lahko štejemo k finančno ugodnejši ponudbi materiala za občinske ceste in boljšemu razgledu v dolino, vseeno pa se zdi, da bodo posegi v hrib zamajali tudi eno našo najlepših turističnih točk v občini – Stolp ljubezni. Saj posegi v hrib že precej ogrožajo strmo pot na Stolp ljubezni, pohodnike pa odvrača od obiska stolpa, za katerega so žusemski planinci pred leti krepko pljuvali v roke, urejali dokumentacijo, kupovali gradbeni material in zbirali ogromna finančna sredstva. Njihov namen je polepšati našo občino in njeno turistično ponudbo, vendar, kot kaže, bodo ekonomski interesi kmalu prevladali nad njihovimi in očitno bomo o tej problematiki morali še precej pisati.

(Jure Godler) 

Sorodne novice

Sledili srcu na Žusem in nazaj v Dobrino

Jure Godler

Prejeli smo: Pohod po obronkih naše občine

Jure Godler

44. Pohod po KS Ponikva

Tjaša Ferlež

Osmica na Svetem Štefanu

Jure Godler

Triindvajsetič prehodili poti (domače) krajevne skupnosti

ViP

Izpred obloženih miz med bohorske slapove

Majda Rezec
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več