3 C
Šentjur pri Celju
25/10/2021
sentjur.net

Referendum: Tudi v Šentjurju visoko nasprotovanje noveli zakona

Šentjur, 11. julij 2021 – Ob sedmi uri zjutraj so se po slabih dveh letih znova odprla volišča po Sloveniji. Volilna baza je tokrat na referendumu odločala o spremembah zakona o vodah, ki ga je v minulih mesecih pripravilo ministrstvo za okolje in prostor pod vodstvom Andreja Vizjaka.

Po zadnjih podatkih Državne volilne komisije je svoj glas oddalo 783.762 volilnih upravičencev, kar predstavlja 46,15 % volilno udeležbo. Gre za eno najvišjih volilnih udeležb v zgodovini države. Novelo je podprlo 13,40 % (104.793 volivcev) upravičencev, med tem ko jih je proti glasovalo 86,60 % (677.119 volivcev). Z visoko volilno udeležbo je bil dosežen zahtevan kvorum, ki na zakonodajnem zavrnitvenem referendumu zahteva, da se vsaj petina izreče proti.

Šentjur večinsko proti noveli

V volilni enoti Šentjur, v katero spadata občini Šentjur in Dobje, je izid referenduma podoben kot na državni ravni. Od 7.080 volilnih upravičencev, ki so se udeležili referenduma, jih je 16,28 % zakon podprlo, nasprotovalo pa mu je 83,72 % volilnih duš. 41,53 odstotna volilna udeležba je sicer pod državnim povprečjem, prav tako pod povprečjem celjske volilne enote, kjer je povprečje udeležbe za dober procent višje kot na Šentjurskem.

Vsi rezultati so še vedno neuradni, saj štetje glasovnic še poteka!

(ViP, grafike: DVK)

Sorodne novice

Poraba vode se je v zadnjih letih povečala za šestkrat

Jure Godler

Šentjurčani za, Slovenija proti, referendum ni uspel

Jure Godler

Referendum: Šentjurčani v državnem povprečju

Jure Godler

Kalobčani in volilni okraj odločno PROTI

Jure Godler

Z roko v roki do boljše oskrbe s pitno vodo

Jure Godler

Z Izvirom do vode v vsaki hiši

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več