19.4 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Rekordno število zlatih priznanj za šentjurske vinogradnike

Šentjur, 26. 5. 2021 – Vinogradniško društvo Šentjur v letošnjem letu praznuje 40-letnico delovanja. Kot vsako leto so na vrtu Ipavčeve hiše podelili tudi priznanja, ki so jih prejeli vinogradniki na ocenjevanju vin, pa tudi salamarji za domače salame. Zbrane pa je uvodoma pozdravil mag. Marko Diaci ter se zahvalil predsedniku Vinogradniškega društva Šentjur za angažma pri ocenjevanju vin in izboru županovega vina. “V Šentjurju imamo zelo kvalitetne proizvode, katerim ocene rastejo iz leta v leto,” je še dodal. Kot zanimivost je povedal, da je v Vinogradniški učni kleti razstavljeno priznanje Martinu Zdolšku iz leta 1983 z oceno 14,90, ki je bilo takrat ena najvišjih ocen. Danes pa je povprečna ocena vin okoli 18,00.

Laična komisija je na povabilo župana pred nekaj dnevi izbrala tudi županova vina. Asortiman vin so predlagali v vinogradniškem društvu izmed tistih, ki so dobili najboljše ocene in imajo registrirane vinograde ter zadostno količino vina. Zbrane je nagovoril tudi Jurij Malovrh, predsednik društva in mestni viničar. Izpostavil je, da je letošnje leto leto obletnic – cerkev je stara 300 let, železnica 175 let, župan je pred kratkim praznoval 50 let, Vinogradniško društvo Šentjur pa 40 let. Dopolnil je razmišljanje župana o kvaliteti vin, da so pred 37 leti Šentjurčani prvič nesli vina na ocenjevanje v Šmarje pri Jelšah. Zbranih je bilo 24 vzorcev, od teh so jih že v Šentjurju izločili 12, od ostalih pa je najvišje bilo ocenjeno že omenjeno vino Martina Zdolška. Ravno tukaj se pozna usmerjeno delo društva in izobraževanja.

Številna zlata priznanja

Malovrh je dodal, da je bilo ocenjenih 62 vzorcev vin, od teh sta bila dva vzorca izločena z minimalno napako. Od preostalih 60 jih je bilo kar 46 zlatih, “česar v zgodovini društva še ni bilo,” je dodal predsednik vinogradnikov. Potožil pa je, da število vzorcev iz leta v leto pada. Temu je vzrok zmanjšanje števila vinogradnikov, vinogradniške površine so se v zadnjih letih zmanjšale za najmanj četrtino. Pohvalil je tudi občino, ki je vinogradnikom naklonjena.

Župan, mestni viničar in predsednik društva Sv. Urban Milenko Tanšek so podelili priznanja zaslužnim vinogradnikom. Začeli so z županovimi vini. Modra frankinja vinogradnika Jureta Zdolška je postala Gustavovo vino, rumeni muškat vinogradnika Vincenca Martinčiča je postalo Benjaminovo vino ter souvignon vinogradnika Edija Kolarja je postalo Josipovo vino. Sledila je podelitev še ostalih priznanj vinogradnikom. Ostale ocene in dosežena priznanja si lahko ogledate TUKAJ.

Salame

Poleg ocenjevanja vin pa v Vinogradniškem društvu pripravijo tudi ocenjevanje salam. Predsednik komisije je bil Jože Štiglic, ki je bil presenečen nad kvaliteto salam. Je pa jurij Malovrh dodal še, da je pri ocenejvanju zeo pomembno, na katerem mestu se salama prereže – če bi se prerezala nekaj centimetrov proti sredini, bi bila ocena tudi zelo drugačna. Poleg salam – bilo jih je osem – so pridelovalci prinesli na oceno savinjski želodec in celo špehovko. Za konec je župan Diaci podaril Juriju Malovrhu za njegov 75. rojstni dan še tisk grafike sv. Jurija, ki ubija zmaja, ki jo je naredil Martin Čater. (Jure Godler)

Sorodne novice

Stoletnica PGD Ponikva s številnimi priznanji

Tjaša Ferlež

Praznik Občine Dobje in okrogla obletnica šole

Jure Godler

Društveno ocenjevanje vin na Svetem Štefanu

Milenka Blažević

Razglasili so županova vina 2022

Jure Godler

Podelili priznanja našim športnikom in prostovoljcem

Jure Godler

Ocenjevali so vina šentjurskih vinogradnikov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več