2.4 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

Resevniški 1. maj brez apela sindikata

Resevna, 1. 5. 2015 – Hladen in vetroven prvomajski dan je dal slutiti, da se bo to dnevno martinčkanje na šentjurskem očaku – Resevni sprevrglo v bolj turoben pohod. Že po poti je bilo opaziti bistveno manj pohodnikov, ki so se na praznik dela ponavadi podali proti vrhu šentjurske priljubljene izletniške lokacije. Tudi pri samem Planinskem domu na Resevni se je bilo možno brez drena usesti na kakšno prazno klop in v miru spiti čaj. Za kulturno popestritev so najprej zapeli “prijatelji Resevne”, skupinica, katere člani se redno dobivajo na Resevni, večina od njih pa so člani MoPZ skladateljev Ipavcev. S planinsko himno Oj, Triglav moj dom so pripravili planinski uvod v letos malce okrnjeno proslavo. Nina in David Kalan, učenca 2. razreda, sta zapela Bele planike.

Prisotne pa je nagovoril tudi predsednik PD Šentjur, Miro Rožej. “Prvi maj je velik praznik zaradi tradicije in idej, ki so ga zaznamovale v preteklosti, velik pa tudi zaradi prazničnosti,” je povedal Rožej ter nadaljeval, da to danes ni več popularna oblika sindikalnega boja, saj se je ta preselil za omizja, sindikalni delavci pa imajo vlogo sindikalnih partnerjev. PD Šentjur se trudi za lepo in urejeno okolje doma, naredili so stopnice ob zunanjih mizah, dodali pa so tudi ponudbo kakovostne domače hrane, ki jo pripravlja najemnica doma Iveta Perc. V zadnjem letu so zaključili z vodovodnim zajetjem vode za dom, najbolj pa so ponosni na večnamenski objekt – za hrambo drv, koles in za potrebe zunanjega šanka. Šentjurski planinci so sodelovali pri akciji PZ Slovenije, ki bo evidentirala vse planinske poti, zato so vse poti posneli tudi z GPS koordinatami. V prihodnosti pa bodo vse poti dostopne tudi na Geopediji. Izpostavil je tudi, da je prvomajsko srečanje na Resevni potrebno tudi zaradi pozitivnega naboja, spodbud in sproščenega druženja. S Kekčevo pesmijo na harmoniki pa je uradni del prireditve zaključil Andrej Zalar. Seveda organizatorji srečanja niso izpustili niti prvomajskega golaža, letos so pohodnikom ponudili še krofe. Druženje so nadaljevali ob zvokih Ansambla Petka. Velja še omeniti, da so na jasi pri spomeniku padlim borcem svojo tradicionalno postojanko postavili tudi člani in članice ŠKMŠ. (Jure Godler)

Sorodne novice

Ipavčeva plaketa v roke planincu Miru Rožeju

Jure Godler

Prvomajska Resevna: Delo postaja znova vrednota

Jure Godler

Priljubljena šentjurska točka žari v novi podobi

Jure Godler

Pozaba bi pomenila zatajitev vseh, ki so se uprli okupatorju

Jure Godler

Občina bo pomagala pri prenovi doma na Resevni

ViP

Prvomajska Resevna v duhu obnove planinskega doma

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več