31/05/2020
sentjur.net

Romana in Julijan zaključila gledališko karavano

Šentvid pri Planini, 22. 3. 2016 – O projektu Igrajmo se gledališče, ki ga že leta organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije, smo v teh dneh slišali že velikokrat. Kot ste že lahko prebrali na našem portalu, so se s svojimi dramskimi deli predstavili učenci z osnovnih šol Franja Malgaja, Dramlje, Ponikva in Slivnica pri Celju, ta torek pa so se z dvema predstavama predstavili še učenci s Planine pri Sevnici.

V kulturnem domu v Šentvidu so se tako najprej predstavili učenci gledališkega krožka, ki so pod mentorstvom Urške Tisel uprizorili Mavrično ribico. Barvita in zabavna igrica nas je popeljala v svet ribice, ki je z mavričnimi barvami svojih lusk očarala vse, a ni bila srečna. Mavrično ribico je odlično upodobila petošolka Nataša Senica, zelo dobro pa so s svojo razigranostjo predstavo obarvale ribice. Kostumografsko je zagotovo najbolj izstopal lik modre hobotnice, ki ga je z globino glasu prepričljivo odigrala petošolka Manca Gračnar.

Za drugo planinsko predstavo pa so že tradicionalno poskrbeli devetošolci pod mentorsko roko Nine Gradič Planko. Letos ji je delo malce olajšala tudi učenka Katjuša Nuč, saj si je velik del dramskega besedila zamislila ter ga nato še zapisala sama. Shakespearovo nesmrtno tragedijo Romeo in Julija, kot jo opisujejo dramaturški strokovnjaki, so Planinčani priredili, jo prestavili v naš čas ter jo poimenovali Romana in Julijan. Tako je slavni balkonski prizor zamenjalo nenehno pisanje SMS-sporočil, sovraštvo med družinama pa politično začinjeno TV-soočenje. Da bi sodobnost prikazali še nazorneje, so priredili tudi poimenovanja. Ne samo da so izmenjali imena glavnima likoma, ampak so preimenovali tudi ostale. Tako je Tybalt postal Tibor, grof Paris Patrik, originalni Capuleti so postali Kalani, Montegi pa Moškoni. Z zelo funkcionalno sceno, za katero je poskrbel kar režiserkin oče, so na črno-beli podlagi prikazali nasprotje med družinama ter tudi nekakšno nedostopnost. Platno pa je služilo predvsem kot ekran v prizorih, kjer sta si glavna junaka dopisovala, saj so na njem lahko gledalci videli, kaj si Romana in Julijan pišeta.

Po jutranji šolski predstavi so se devetošolci zvečer predstavili še staršem ter ostalim obiskovalcem. Po koncu so jih postregli še z domačimi dobrotami in živo glasbo treh devetošolcev, ki so svoje starše in učiteljico spravili celo na plesišče. (Vid Palčnik, fotografije Mavrične ribice: OŠ Planina pri Sevnici)  

Sorodne novice

#koronaintervju št. 2: Nina Gradič Planko, učiteljica

ViP

Z Jasno Tuta so se potepali po Francoski Polineziji

Jure Godler

Edith Costo nagrada za stransko vlogo

Jure Godler

Igrali so se gledališče (2. del)

Jure Godler

Igrali so se gledališče (1. del)

Jure Godler

Odstirali bodo nove ubranosti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več