19.2 C
Šentjur pri Celju
22/07/2024
sentjur.net

S podpisi potrdili odlično sodelovanje občine in gasilcev

Šentjur, 31. 1. 2024 – Župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci, predsednik Gasilske zveze Šentjur, Alež Guzej, in predsedniki vseh PGD v sestavi zveze so v sredo, 31. januarja, podpisali letno pogodbo o sodelovanju ter izvajanju javne gasilske službe. Uvodoma je župan mag. Marko Diaci izpostavil odlično sodelovanje z Gasilsko zvezo Šentjur ter vsemi PGD, prav tako dejstvo, da so gasilci prvi branik in pomoč v številnih izrednih okoliščinah, med katerimi ogenj že davno več ne prednjači. Tako smo se v minulih letih z veliko pomočjo gasilcev spopadli z epidemijo, lansko leto pa je pokazalo tudi še nikoli doživete razsežnosti poletnih neurij.

Župan se je iskreno zahvalil za vse sodelovanje in za pomoč znotraj občine, pa tudi pomoč, ki so jo razpoložljivi gasilci ponudili sosednjim občinam v stiski ter celotni Savinjski dolini. Predsednik gasilske zveze Aleš Guzej se je prav tako zahvalil za vse opravljeno delo in ocenil, da so gasilci iz vseh 11 PGD v lanskem poletju izkazali najvišjo stopnjo pripravljenosti, koordinacije in medsedbojnega sodelovanja, kar je zasluga vseh vodstev ter tudi poveljstva Gasilske zveze Šentjur, ki ga operativno vodi Uroš Siter.  Podpisa so se udeležili tudi direktorica Občinske uprave Občine Šentjur mag. Mateja Berglez, vodja oddelka za družbene dejavnosti Judita Methans Šarlah in direktor JKP d. o. o. Šentjur Matjaž Žmahar.

443 operativnih gasilcev

Trenutno sicer članstvo v PGD ostaja na lanski ravni, društva razpolagajo s skupno 2056 gasilci, se je pa glede na lansko leto povečalo število operativnih gasilcev, iz 392 na 443. Leto 2023 je bilo izjemno naporno glede intervencij (skupaj 399 dogodkov), izstopala je pomoč pri odpravi posledic poplav in neurij na Koroškem, Savinjskem in v Vojniku.

Izteklo se je lansko volilno leto in zaključilo se je predsedovanje GZ Svetu in poveljstvu GZ celjske regije. Posebej ponosni so gasilci na dosežke mladih: na državno tekmovanje so se uvrstili pionirji in mladinci PGD Loka pri Žusmu, mladinke PGD Dobje, člani A  PGD Lokarje in starejši gasilci PGD Slivnica. Izvedeni sta bili dve vaji GZ na severnem in južnem sektorju. Lani so gasilci obeležili prevzem vozila GV1 v PGD Loka pri Žusmu s slavnostno sejo, ter prevzem vozila GVM ob 130. obletnici PGD Planina pri Sevnici. Na Planini pri Sevnici je bilo izvedeno tudi srečanje gasilskih pevskih zborov GZS.V letošnjem letu gotovo izstopala slavnostna obeležitev 150-letnice PGD Šentjur. Obeta pa se tudi velika regijska vaja Železnica – Ponikva, na kateri bodo poleg gasilcev sodelovale tudi druge strukture, vključno z civilno zaščito. (vir: Občina Šentjur, foto: Milan Kukovič)

Sorodne novice

Spomnili so se sv. Florjana

Jure Godler

Novogradnja za nove vsebine v Zgornjem trgu

Jure Godler

V dveh krajevnih skupnostih kmalu nova kanalizacija

ViP

Neurje ni prizaneslo niti gasilskemu domu

Tjaša Ferlež

Uredila se bo prva faza ceste Lopaca-Straška Gorca

Jure Godler

Novo gasilsko vozilo v Dobju bo leta 2025

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več