22.6 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

S pomočjo malih šefov najboljša kisla župa v Hruševec

Šentjur, 20. 4. 2024 – V sklop prireditev Šentjurjevega, ki so ga lesto izvedli 32. zapored, sodi tudi kuhanje kisle župe, ki je ena izmed osrednjih dogodkov sobotnega dopoldneva. Tokrat so se pomerile med sabo osnovne šole naše občine in Občine Dobje. Sodelovale so OŠ Franja Malgaja Šentjur, OŠ Hruševec, OŠ Dobje, OŠ Dramlje, OŠ Planina pri Sevnici in OŠ Slivnica pri Celju. Manjkali so le predstavniki iz OŠ Blaža Kocena Ponikva. V ekipah so bile šolske kuharice in kuharji, učiteljice, ravnatelji in celo učenci. Kuhanje kisle župe so ekipe začele že navse zgodaj, ko so pripravile kurišča in vse potrebščine za skrite recepte.

Poleg samega okusa kisle župe pa je komisija ocenjevala okus, estetski videz, pripravo in postrežbo kisle župe. Vse to pa je nadzorovala tričlanska komisija v postavi Dragica Keše iz Šolskega centra Šentjur, kuharica Katja Mastnak in Martina Volarič iz Društva kmetic Mavrica. Organizatorji so tekmovalcem priskrbeli meso, plinski kuhalnik in kotel, za ostale sestavine in morebitne dodatke kot so svinjski parklji ali repi, začimbe, servisni pribor, posodo, kuharsko opravo, označbe in najpomembneje za tekoče zadeve, pa so morali poskrbeti tekmovalci sami.

Mala šefa do zmage

Okoli 12 ure, ko se je glavnina pohodnikov vračala iz Jurjevega pohoda so bile kisle župe že končane in čakale na ocenjevanje. Komisija je imela zelo težko delo, saj so se vse ekipe zelo izkazale in pripravile tudi različne kisle župe. Dobjani so stavili na žličnike iz čemaža, hruševljani na skutine žličnike itd… Napetost je naraščala, saj so priznanja razdelili od šestega mesta proti prvemu mestu. Na koncu sta ostali v boji za večno slavo in čast zmagovalca v kuhanju kisle župe le zgoraj omenjeni šoli – Hruševec in Dobje.

Odločevale so nijanse in zmaga je na koncu pripradla kisli župi, ki so jo skuhali v OŠ Hruševec Šentjur. V ekipi pa sta kuhala tudi Julija Recko in Jakob Kodrič, ki tekmujeta v TV oddaji Mali šef in sta se že uvrstila v polfinale te oodaje.. Da mlada kuharja nista kar tako, je dokazala tudi njihova kisla župa, ki so jo, kot tudi ostale kisle župe, po koncu tekmovanja razdelili med lačne pohodnike Jurjevega pohoda. (Jure Godler)

Poročilo Črnolice TV

Sorodne novice

Prlekija v malem na Botričnici

Jure Godler

Prepevali na 32. reviji pevskih zborov

Jure Godler

Šentjurjevo – Novorojenčkom podelili medovite lipe

Jure Godler

Šentjurjevo otvorili s postavitvijo mlaja

Jure Godler

Letos so kuhalnico vrteli gasilci

Tjaša Ferlež

Po dveh letih tudi uradni prevzem gasilskega vozila

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več