-2.6 C
Šentjur pri Celju
07/03/2021
sentjur.net

Sadili medene rastline

Šentjur, 19. 4. 2019 – Čebelarsko društvo Šentjur je znova odprlo svoja vrata obiskovalcem. Letošnje leto se lahko čebelarji pohvalijo z obnovljenim in razširjenim čebelnjakom. S tem so pridobili dva prostora – v prvem delu je delovni prostor namenjen delu s čebelami. Panje so na ta način fizično ločili od bivalnega dela, kjer pa imajo sedaj možnost srečanj, predavanj za otroke, ki obiskujejo čebelarski krožek, kjer si lahko ogledajo tudi praktični del dela s čebelami. “Otroci so tako v delu čebeljnjaka, kjer nimajo neposrednega stika z čebelami, ob enem pa lahko vidijo vse,” je povedala Mihaela Kotnik, predsednica Čebelarskega društva Šentjur. Zahvalila se je tudi Občini Šentjur in Gibanju za občino Šentjur, ki so pripomogli k tej investiciji. Počasi se šentjurski čebelarji vključujejo tudi v turistično ponudbo.

Medeni vrt

V čebelnjak so letos povabili tudi otroke drugih in tretjih razredov z željo, da vzgajajo mlade čebelarje. Čebelarja Mirko Gajšek in Jaka Hladnik sta jim predstavila življenje čebel in delo v čebelnjaku. Pred njim pa so skupaj z otroci nasadili medene rastline. “Skoraj k vsakemu čebelnjaku poleg sadnega drevja sodi medeni vrt, ” je povedala Kotnikova. S prikazom sajenja medovitih rastlin so prikazali, da lahko vsakdo nekaj naredi za čebele, ne glede na to, če živi v bloku ali na podeželju. Rastline je prispevala Vrtnarija Valner. Šentjurski čebelnjak ima dvajset panjev, trenutno v njih domujejo le štiri čebelje družine. Ostale, pa predvidevajo, da se bodo tekom sezone naselile. Otroke so tudi pogostili z odličnimi medenjaki, ki jih je kar v čebelnjaku spekla Ivica Krajnc.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Čebele in čebelarji praznovali svetovni dan čebel

Jure Godler

Slivniški gasilci na stežaj odprli vrata

ViP

Dan odprtih vrat gasilskega doma v Lokarjah

Tjaša Ferlež

Čebelnjak dogradili v pravi učni čebelnjak

Jure Godler

Praznovali svetovni dan čebel

Jure Godler

Vsaka tretja žlica hrane je odvisna od čebel

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več