6.7 C
Šentjur pri Celju
02/12/2021
sentjur.net

SCŠ ob 111. obletnici obiskal predsednik države

Šentjur, 15. 10. 2021 – Šolski center Šentjur je praznoval svojo 111. obletnico delovanja. Lansko leto bi bila obletnica bolj okrogla, a so svečano akademijo zaradi vsem znanih ukrepov odpovedali. Na Kmetijski šoli v Šentjurju se je pouk začel 3. januarja 1910. Za kmetijsko šolo s slovenskim jezikom so se v štajerskem deželnem zboru zelo prizadevali nekateri slovenski poslanci, žal dolga leta njihove želje niso bile uslišane.

Zaradi stalnih zahtev je šola le dobila zeleno luč. Kupili so Pisančevo kmetijo v Bezovju pri Šentjurju. To odločitev je podpiral tudi takratni župan dr. Gustav Ipavec. Prvi ravnatelj šole je bil Ivan Belle, prvi dan pouka pa je šolo obiskovalo 26 dijakov. Danes na Šolskem centru Šentjur deluje Srednja poklicna in strokovna šola ter Višja strokovna šola.

Svojo 111. obletnico delovanja so obeležili v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur, proslave pa se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Uvodoma so zapeli pevci Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur. Zbrane je nagovoril direktor ŠCŠ mag. Branko Šket, ki je pred to prireditvijo podelil tudi 77 diplom novim diplomantom višje strokovne šole. V svojem govoru je zajel kratko zgodovino šole, od samih začetkov pa vse do ustanovitve zelo popularnega programa veterinarski tehnik, leta 2018. Letos je prva generacija veterinarskih tehnikov v zaključnem 4. letniku. “Naša šola ni samo šola, ki daje znanje, ampak tudi napotke za življenje, sodelovanje, povezanost, vljudnost, dobre odnose in spoštovanje,” je zaključil direktor.

V svetlo prihodnost

Zbrane je nagovoril tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci, ki je poudaril trud vodstva ŠCŠ. Izpostavil je, da je kmetijska šola prerasla v Šolski center Šentjur in kasneje pridobila tudi višje strokovne programe. “Verjamem, da ima vodstvo šole pred sabo ogromno izzivov in tudi ciljev ter gleda naprej v svetlo prihodnost,” je še dodal župan.

Spregovoril je tudi predsednik RS Borut Pahor. “Slovenija ohranja eno redkih primerjalno vrednost po osamosvojitvi in to je enakomeren razvoj podeželja,” je povedal ter dodal, da je za to pomembno tudi znanje mladih ljudi, ki ostajajo na podeželju. “V tem smislu vaša šola ohranja zelo dobro poslanstvo, ki je velikorat v spošni javnosti prezrto,” je še dodal.

V kulturnem programu, ki so ga morali zaradi visokega obiska precej skrčiti, so zapeli Martina Zapušek, nekdanja dijakinja, danes pa zaposlena na ŠCŠ, Nejc Kodrun na kitari in dijak 3. letnika ter profesorica slovenščine na ŠCŠ, Špela Novak, ki je tudi učiteljica petja. (Jure Godler)

Sorodne novice

Kot simbol mladim prijazne občine zasajena lipa

Jure Godler

50 let društva absolventov kmetijske šole

Jure Godler

Minister za kmetijstvo na obisku v Šentjurju

Jure Godler

Borut Pahor ob letu Josipa Ipavca obiskal Šentjur

Jure Godler

V svet je zakorakala nova generacija diplomantov ŠCŠ

Jure Godler

Umrl je dolgoletni učitelj na kmetijski šoli

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več