21.1 C
Šentjur pri Celju
13/04/2024
sentjur.net

Še zgodb! Požela val navdušenja

Šentjur, 5. 5. 2022 – “Še zgodb! 50 zgodb, ki so jih napisali Šentjurčani”, je naslov nove knjige, ki je izšla v samozaložbi Zveze kulturnih društev Šentjur. Knjigo pa je soustvarjalo kar 63 avtorjev besedil in ilustratorjev večinoma doma iz Šentjurskega. Odgovorni uredniki Barbara Gradič Oset, Kvirina Martina Zupanc in Jure Godler, so nov knjižni izdelek prvič pokazali na literarnem večeru v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur. Pogovor z njimi je moderirala Greta Kokot Rajković.

Uvod v literarni večer sta s prebiranjem odlomka iz knjige začela Anita Koleša in Vid Palčnik, ki sta za spremembo začela dogodek kar iz dvorane. S tem sta simbolizirala, da je veliko avtorjev, ki so prispevali k nastanku knjige tudi med obiskovalci dogodka. V kulturnem programu pa sta sodelovala tudi odlična glasbenika Matic Plemenitaš in Maša But.

Zamisel o knjigi ne nastala kakopak na kavi, avgusta 2020. Takrat se je na sproščenem klepetu ljubiteljskih kulturnikov vzklilo spoznanje da naših rojakov, ki so živeli v naših krajih sploh ne poznamo in vemo o njih razmeroma malo. Da naše ulice nosijo imena, ki jih večina niti ne zna povezati z človekom, ki je pred leti ravno na tem mestu ustvarjal, ali pa tako ali drugače zaznamoval naše kraje. Zato so se odločili, da izdajo knjigo, kjer bodo naše pomembne prednike ovekovečili in se tako poklonili njihovi zapuščini.

Še zgodb!

“Seznam, ki smo ga pripravili na začetku je bil precej drugačen od končnega seznama 50 osebnosti, ki smo ga na koncu uvrstili v knjigo. Za to smo morali določiti kriterije – prednost smo seveda dali ljudem, ki so delovali v kulturi na vseh področjih od glasbe pa do književnosti. Dodajali smo osebnosti, katerih imena nosijo naše ulice. Na obširni seznam smo uvrščali tudi rojake, ki so se v naši občini rodili, nato pa jih je življenjska pot kmalu povlekla v svet. Nekateri so tukaj delovali in tu ustvarili neizbrisen pečat, drugi pa so svojo prepoznavnost zalužili drugod po Sloveniji in svetu« je uvodoma povedal Jure Godler.  

“Kot urednica sem želela v knjigo vnesti čim več ženskih imen, a čas jim desetletja, stoletja nazaj res ni bil naklonjen, zato se  njihovo delovanje ni zapisalo v spomin,«  je dodala sourednica Barbara Gradič Oset, ter dodala da so v predolgem seznamu izločili tiste o katerih niso našli primernih zapisov ali vrat na katere bi potrkali, kjer bi dobili verodostojne informacije. 

Za likovno podobo knjige je med drugim skrbela tretja urednica Kvirina Martina Zupanc. Zbrala je lokalne umetnike, ki so besedilom dodali še risano podobo. »Likovno so ustvarjali tako »stari mački« kot tisti, ki se šele uveljavljajo, tako aktivni upokojenci kot osnovnošolci. Naloge smo se lotili odgovorno in z velikim spoštovanjem, ker smo se zavedali, da se osebi izkaže čast in spoštovanje ne le s pisano besedo, ampak tudi z zgovorno podobo. Knjiga pripoveduje življenjske zgodbe s podobami, ki so nastale z barvicami, svinčnikom, akvarelom pa tudi z grafičnimi programi.« 

63 avtorjev

Čeprav so uredniki sprva mislili, da bodo vso knjigo napisali in ilustrirali sami, so kaj kmalu ugotovili, da morajo v projekt vključiti še ostale. Zazvonili so telefoni in počasi so za izdajo knjige začeli navduševati še ostale – najprej avtorje besedil, zatem pa še ilustratorje. Držali so se misli Antona Martina Slomška, ki pravi: “Če hočeš druge vneti, moraš tudi sam goreti.” Poleg žara urednikov so nekaj dni goreli tudi telefoni. Knjiga se je počasi sestavljala, preverjala so se dejstva, krajšali so se prejeti teksti. Skoraj dveh letih po začetni ideji je ta prvič ugledala luč sveta.

Izdana knjiga Še zgodb! 50 zgodb, ki so jih napisali Šentjurčani izstopa po številnih unikatnih prijemih – za vsakega od 50 znanih Šentjurčanov, so uredniki našči QR kodo, ki jo lahko preberejo bralci s pametnim telefonom. Ta jih vodi po poti interaktivnsti do stalnih razstav ali zbirk, rojstnih hiš, objavljene glasbe ipd … Knjigi so priložene tudi nalepke ilustracij, ki jih lahko bralci prilepijo na časovnico v knjigi, na prazno stran pa dodajo napišejo tudi lastno zgodbo ali pa sami narišejo tudi osebo, ki sodi med 51 znamenitih. Na koncu literarnega večera pa je zbrane pozdravila tudi predsednica ZKD Šentjur Marija Rataj, ki se je zahvalila vem avtorjem in urednikom, za odlično delo.

Besedila so prispevali: Gašper Andrinek, Mirjana Aužner, Zoran Borovšak, Aleksandra Borštnar Maček, Anica Čede, Alenka Černelič Krošelj, Karol Ferlež, Konrad Rado Frece, Irena Gaberšek, Jure Godler, Tomislav Golob, Barbara Gradič Oset, Darja Jan, Anita Koleša, Saša Krofl, Judita Methans Šarlah, Nastija Močnik, Vid Palčnik, Lučka Palir, Zdenka Plavsteiner, Ivana Podgajski, Alenka Rus Ferlež, Vid Slana, Jožica Svetina, Simona Zdolšek.

Ilustracije pa Marija Artiček, Neža Artnak, Petra Artnak, Sara Belina, Ivo Brodej, Martin Čater, Lana Dečman, Nina Godler, Nataša Himmelreich, Katarina Jenšterle, Lana Kincel, Polona Kitak, Manja Koren Kodele, Anton Kukovič, Katarina Lipuš, Ines Ljubej, Sara Palir Mavrič, Monika Merslavič, Primož Pečar, Nina Ploštajner, Dragan Podovac, Monika Podpečan, Robert Podpečan, Silva Polajžer, Sara Pušnik, Nina Selič, Klavdija Simler, Mojca Sivka, Nada Slana, Marjeta Straže, Zlatka Šolinc, Eva Užmah, Albina Verhovšek, Jožica Zapušek, Kvirina Martina Zupanc, Marjana Zupanc

Knjiga je nastala ob letu Josipa Ipavca iz razpisa pa jo je sofinancirala tudi Občina Šentjur. Kupite pa jo lahko na Turistično informativnem centru (TIC) Šentjur, ali pa jutri na Šentjurjevem sejmu. (Jure Godler, foto Andraž Purg)

Sorodne novice

Peta knjiga Marije Plemenitaš »Z očetom sva šla coprnice gledat«

Urša Kajba
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več