11.8 C
Šentjur pri Celju
22/03/2023
sentjur.net

Šentjurčanka sodelovala pri glasbenem presežku Planice 2023

Kranjska Gora, 21. 2. 2023 – V Planici 2023 se odvija svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Organizatorji so imeli namen predstaviti najboljše, kar Slovenija ponuja. Na otvoritveni slovestnosti jim je to zagotovo uspelo s priredbo pesmi “Oj, Triglav moj dom”, za katero je besedilo napisal Jakob Aljaž. V pesmi so združili sinergijo tradicije in avantgarde, vizulane umetnosti, plesa in glasbe. Organizatorji pa so za izvedbo te čudovite pesmi povabili k sodelovanju številne vrhunske slovenske glasbene izvajalce. Tako so se na kranjskogorskem odru zvrstili Boris Benko (Duo Silence) in Milan Fras (glasbena skupina Laibach), Tomi Meglič (Siddharta), Severa Gjurin, člani Zbora Slovenske filharmonije in drugi.

Med njimi tudi Šentjurčanka

V glasbeni zasedbi pa se je pojavila z znatno vlogo tudi Šentjurčanka in citrarka Irena Anžič (prej Zdolšek opp.). Anžičeva je diplomirala na Visoki šoli za glasbo v Münchnu in še istega leta opravila umetniško specializacijo na citrah. Je prejemnica več priznanj in nagrad v mednarodnem in slovenskem prostoru. Izdala je že več zgoščenk, je tudi skladateljica, trenutno pa poučuje citre na glasbenih šolah v Slovenski Bistrici in Celju. V skladbi Oj, Triglav moj dom, ki je navdušila Slovence in tudi ostale, so mediji zapisali, da je citrarka “navdušila s svojo nežnostjo in belino.”

O izkušnji nastopa na velikem odru otvoritve Planice 2023 pa smo povprašali tudi našo citrarko. “Že decembra me je poklical Primož Hladnik (član Dua Silence iz Ljubljane) in me povabil k sodelovanju. Z drugim članom dua, Borisom Benkom, ki je prvi pel skladbo, sem sodelovala že prej. Ideja je bila, da vključijo v aranžma tudi citre, saj marsikomu niso poznane in lepo predstavijo Slovenijo. Prav tako z nasmehom na obrazu opisuje občutke, ki jih je doživela na odru: “Na kratko, občutki so bili fenomenalni. To je enkratno doživetje; stati na odru s takšnimi glasbeniki, imeti priložnost videti, kako deluje organizacija takšnega velikega dogodka … Mraz nam ni prišel do živega, ker je bilo dovolj adrenalina.” 

Vozili so jo z vozičkom

Irena Anžič pove, da so imeli kar nekaj vaj, tudi en dan prej, celo popoldne ter zvečer še generalko. Vmes pa je bilo tudi nekaj prostega časa, tako da so lahko z zvezdniško zasedbo navezali tudi stike. “Vzdušje pa je bilo zelo prijetno in sproščeno,” še nadaljuje. Ker so citrarko na vozičku precej prestavljali po odru, zaradi gibljive scene, nismo mogli mogli mimo vprašanj, kako je dejansko takšno “porivanje” izgledalo. “Ko sem na prvi vaji vprašala, kam postavim mizo, so mi tehniki rekli, da na voziček, ker me bodo vozili po odru (?!). Prepričana sem bila, da se šalijo, potem pa sem ugotovila, da je na tem nekaj resnice. Ko smo tako prvič preizkusili premikajoči podest, sem citre dobro prijela, pa je šlo. Vsega se navadiš, definitivno je bila tudi to nova izkušnja zame,” nam je za konec povedala Irena Anžič. Pesem pa lahko poslušate v priloženem videu. (Jure Godler, foto: Valter Leban)

Video

Sorodne novice

Izpred citer še pred radijski mikrofon

Jure Godler

Druga nagrada za Tajdo Krajnc

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več