15.7 C
Šentjur pri Celju
15/08/2022
sentjur.net

Šentjurjevo otvorili s podelitvami priznanj in z razstavami

Šentjur, 25. 4. 2014 – Prireditve v sklopu Šenjturjevega so začeli z razstavo Naravno je zdravo. Razstava se je nahajala v Galeriji Zgornji trg. Poudarek razstave je bil na predstavitvi občine Šentjur, kot čebelam najbolj prijazne občine v letu 2013, s šestimi čebelarskimi društvi iz občine. Vrtec Šentjur je v sodelovanju z Društvom kmetic Mavrica Šentjur predstavil tradicionalni slovenski zajtrk. Kot vsako leto pa so na razstavi svoje izdelke prikazali še Šolski center Šentjur, Lovska družina Šentjur in Gobarsko društvo Jurček.

Naj kruh

Članice društva kmetic Mavrica so izvedle tudi ocenjevanje kruha, ki so ga spekle pridne gospodinje. “Dandanes se zdi, da se vse preveč govori, kakšen je potrebno kruh uživati za ohranjanje zdravja. Znanost s tega področja obvešča z rezultati raziskav, katere vrste kruha so za zdravje bolj primerne in katere ne,” je uvodoma povedala povezovalka prireditve Polonca Jazbinšek ter nadaljevala z mislijo, da v nekaterih slovenskih domovih ni ne takšnega ne drugačnega kruha. Zbrane je nagovorila tudi predsednica društva kmetic Martina Volarič: “Tudi ženske nismo od muh. Na razstavi lahko vidite, da je precej lepega, kvalitetnega in dobrega kruha,” je pozdravila predsednica. Kruh je ocenjevala tričlanska komisija v sestavi Jane Tropec (ŠCŠ), Irene Salobir (RAK) in Nade Pungaršek (Mavrica). Članice komisije so imele zelo težko delo, saj so morale oceniti 30 kruhov. Podelile so 22 zlatih, 6 srebrnih in 2 bronasti priznanji. Najbolj okusnega kruha niso razglasile.

Naj salame

Po premoru, ki so ga zapolnili godci Mladinske skupine Lintvar, so nadaljevali s podelitvijo priznanj za naj salamo leta 2014. Letos je petčlanska komisija ocenjevala kar 22 salam. Predsednik ocenjevalne komisije je bil Jože Štiglic, organizator tekmovanja Vinogradniško društvo Šentjur, “duhovni vodja” pa Alojz Krajnc. “Kljub slabi zimi za tovrstno proizvodnjo je bila letošnja letina boljša kot prejšnje, kar pomeni, da ocenjevanje vzbuja tekmovalnost in s tem raste tudi kvaliteta,” je povedal Štiglic. “Priznanje pa je potrebno dati tudi gospodinjam, ki prašiče pitajo,” je dodal. Pravilnik, po katerem se je komisija ravnala, je identičen pravilniku, po katerem ocenjuje komisija na mednarodnem sejmu v Gornji Radgoni. Podelili so dve zlati, tri srebrna in šest bronastih priznanj ter 11 priznanj za sodelovanje. Naj salamar je postal Branko Kantužar.

PGD Šentjur

Ob praznovanju 140-letnice delovanja Prostovoljnega gasilskega društva Šentjur so svojo zgodovino razstavili tudi šentjurski gasilci. V Gasilskem domu so pripravili bogato pregledno razstavo, kjer se je vrtel video posnetek kratkega povzetka delovanja društva, prepoznali pa smo tudi glas nekdanjega poveljnika in častnega predsednika društva Branka Oseta. Razstavili so večje število fotografij iz družabnih dogajanj, tekmovanj in intervencij. Del večnamenske dvorane v domu so krasili številni pokali in priznanja, kot se spodobi, pa so razstavili tudi staro in sodobno gasilsko opremo. Razstavili so tudi staro brizgalno, ki je požela precej zanimanja. Možnost ogleda razstave bo še v mesecu maju vsako nedeljo med 9:30 in 11:30 uro ali po predhodni najavi na telefonsko 041 407 567 Andrej Koprivc ali 041 218-113 Danilo Matuš. (Jure Godler)

Sorodne novice

Ogenj v celoti uničil hišo

ViP

Udar strele je zanetil požar v nekdanjem Hotelu Žonta

Jure Godler

Po dveh letih tudi uradni prevzem gasilskega vozila

Tjaša Ferlež

Kljub dežju, je zadišalo po Šentjurski kisli juhi

Tjaša Ferlež

Razglasili so županova vina 2022

Jure Godler

Šentjurjevo začeli z zmajem in mlajem

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več