21 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Šentjurska kulturna zveza praznovala Abrahama

Šentjur, 25. 5. 2020 – Koronavirus je prekrižal marsikateri načrt, med njimi tudi kulturni podvig. V Zvezi kulturnih društev Šentjur, ki ji predseduje Marija Rataj, so za mesec maj pripravljali vsekulturno prireditev, kjer bi s številnimi ljubiteljskimi kulturniki proslavili 50-letnico ustanovitve zveze. Takrat so se šentjurska kulturna društva prvič povezala v enotno – Kulturno skupnost Šentjur. Temu je priča tudi ustanovni zapisnik in datum vloge, ki so jo oddali za registracijo društva. Od takrat je zveza prehodila dolgo pot – v organiziranosti, številu društev, raznolikosti dogajanja itd.

Ker je bilo sredi prejšnjega meseca že povsem očitno, da bo zaradi korona ukrepov in prepovedi približevanja zamišljeno prireditev nemogoče izpeljati, so kulturniki v izvršnem odboru našli drugačno rešitev, primerno času, ko je kultura skoraj usahnila – skupaj z JSKD so izvedli pregledno razstavo na vrtu Centra kulture Gustav ter izdali prvi kulturni časopis – brezplačnik in z njim orisali pestro ljubiteljsko dejavnost, ki jo izvaja 30 kulturnih društev v Občini Šentjur in Občini Dobje. Časopis, ki je imel kar tri urednike – Barbaro Gradič Oset, Kvirino Martino Zupanc in Jureta Godlerja, so prejela vsa gospodinjstva prej omenjenih občin.

Novinarska konferenca

Na vrtu Centra kulture Gustav – nekdanji vrt Svetinove hiše je bil primerna lokacija za novinarsko konferenco, saj je bil Aci Svetina tudi eden pomembnih podpornikov takratne kulturne skupnosti. “Ideja o ustanovitvi kulturne skupnosti je prišla s strani Acija Svetine, ki je bil leta 1970 tudi predsednik skupščine Občine Šentjur,” je razložila Anita Koleša, vodja izpostave JSKD Šentjur. “Tudi kulturniki lahko v izrednih situacijah marsikaj naredijo, če imajo voljo in idejo. Ponosni smo na naše prednike, ki so takrat začutili potrebo po organiziraju, usklajevanju in izmenjavi izkušenj in ustanovili skupnost kulturnih društev,” je dodala še predsednica ZKD Marija Rataj. Izpostavila je, da smo pri nas močni predvsem na pevskem področju, manjka pa nam delovanje na področju filma.

Barbara Gradič Oset, članica uredniškega odbora, je poudarila, da ji bodo za vedno ostali spomini, ki jih je dobila ob ustvarjanju časopisa Kulturna z(a)veza. Priznala je, da je bil sprva časopis predviden v širši obliki, vendar so zaradi karantene morali vsebino prilagoditi. “Želim, da bi nam kulturni dogodki prinašali čimveč enkratnih in neponovljivih spominov,” je še zaključila. Kot zadnja je spregovorila tudi Kvirina Martina Zupanc, ki je poskrbela za ilustracije članov upravnega odbora in oblikovno podobo. “Najbolj zanimiva stvar zapisnika ob ustanovitvi skupnosti kulturnih društev je bila, da so se pred petdesetimi leti spopadali z istimi problemi, kot se spopadamo z njimi danes. Izpostavili so pomanjkanje mladih, ki bi v kulturi našli svoje mesto za izražanje, ter jih kot so zapisali – bi jih radi povabili na kulturno delo, na katero jih vabimo tudi mi,” je izpostavila Zupančeva.

Po končani novinarski konferenci je predsednica zveze Marija Rataj odprla domačo lokalno penino – Penino Zdolšek, vsi zbrani pa so se posladkali z ZKD torto, s katero so tudi na simboličen način proslavili rojstni dan zveze. (Jure Godler)

Sorodne novice

Podelili priznanja zaslužnim kulturnim delavcem

Jure Godler

ZKD po najmanj plodnem kulturnem letu pogumno naprej

Jure Godler

Šentjurčanom voščili kar s stene Centra kulture Gustav

Jure Godler

Ta veseli dan kulture letos precej drugačen

Jure Godler

Kultura je v zraku na vrtu Centra kulture Gustav

Jure Godler

Svetinov vrt ponovno zaživel

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več