21 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Šentjurske kmečke žene na izletu po Hrvaškem

Zagreb, 9. september 2019 – V ponedeljek so se članice društva Kmečkih žena Savinjske regije odpravile na zanimivo strokovno ekskurzijo na Hrvaško. Med njimi se je izleta udeležilo tudi nekaj članic iz Društva Mavrica Šentjur. Pot jih je iz Slovenije najprej vodila v Zagreb, kjer so obiskale društvo kmečkih žena Anđele Lovreković v Mraclinu. Predsednica tamkajšnjega društva jim je predstavila društvo, aktivnosti in članstvo. Po predstavitvi so se odpravile v vas Mraclin, kjer jih je pričakal pravi domači zajtrk, na njem pa se jim je pridružila tudi kmetijska svetovalka, ki je več povedala o samem kmetijsktvu na območju zagorske Župnije ter okolice Zagreba.

Lani predstavile slovenske jedi

V Preteklem letu so se članice podeželskih žena v mesecu septembru udeležile njihove tradicionalne prireditve Po starem, kjer so predstavile nekaj tradicionalnih slovenskih jedi in se tako bolje spoznale z njihovim društvom ter tako ostale v slovensko-hrvaški navezi še sedaj. Po dobrem zajtrku so se članice odpravile do romarske cerkve v Mariji Bistrici. Bazilika Marije Bistriške je nejvečje Marijino svetišče na Hrvaškem. Po vodenem ogledu Bazilike so svojo pot nadaljevale na kmetijo Krog v Gornji Pačetini. Njen lastnik je mlad kmet Mario Krog, ki se ukvarja s rejo rac, redi koze in kozje mleko prideluje v mlečne izdelke. Doma ima zanimivo trgovino, ki je odprta 24 ur na dan. Izdelke je možno tudi pokusiti.

Iz zanimive kmetije, ki jo vodi zanimiva filozofija in inovativni pristop k trženju izdelkov, so se članice odpeljale na turistično kmetijo Grešna Gorica, ki je v lanskem letu od svetovne turistične spletne organizacije TripAdvisor dobila certifikat odličnosti. Na prelepi kmetiji so se malo ustavile ter v miru in sproščenem vzdušju pojedle kosilo. Po sončnem in zanimivem dnevu so se v poznih večernih urah vrnile nazaj v Slovenijo. (Tjaša Ferlež, Foto: Brigita Gajšek)

Sorodne novice

Vrtec Šentjur: Po poteh našega kraja

Jure Godler

Društvo kmečkih žena Mavrica: Z dobro voljo na pot

Tjaša Ferlež

Za nova znanja se vedno najde čas

Tjaša Ferlež

Tokrat so se odpravili v Štajersko prestolnico

Tjaša Ferlež

Članice Društva kmetic Mavrica so raziskovale Pohorje

Tjaša Ferlež

Prejeli smo: Shod slepih in slabovidnih žena iz vse Slovenije

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več