6.7 C
Šentjur pri Celju
02/12/2021
sentjur.net

Šentjurski gasilci na Velikem gasilskem izzivu

Šentjur, 13. 8. 2020 – Že dolgo se je govorilo, da na televizijskem programu Planet TV pripravljajo oddajo, posvečeno gasilcem – Veliki gasilski izziv. Strokovnjaki so pripravili najzahtevnejše tekmovanje v različnih gasilskih disciplinah, v katerem so se preizkusili gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev iz vse Slovenije. Tekmovanja in snemanja so potekala v Zbilju blizu Ljubljane in so trajala več kot enajst ur. Med njimi se je za veliko nagrado borilo tudi gasilsko društvo Šentjur z ekipo, ki so jo sestavljali Denis Kukovič, Gašper Bevc, Jure Juršinič in Davor Kukovič. Svoje društvo so zastopali kot eno med najstarejšimi v Sloveniji.

Fantje so se v boj za nagrado pognali iz več razlogov. Želeli so mladim pokazati in približati pomen samega gasilstva ter narediti promocijo celotne občine Šentjur. Kot pravijo sami, se je vse začelo že pri izpolnjevanju prijavnic in iskanju pravih kandidatov. Iskanja so se lotili skupaj s pomočjo njihovega poveljnika Danila Matuša, ki jim je ves čas stal ob strani, jim pomagal in svetoval. Širok izbor operativcev so tako močno zmanjšali in iz njega izbrali štiri, ki so bili med vsemi najbolj primerni in pripravljeni za takšen izziv. Največ negotovosti je bilo šele po oddani prijavnici, saj do zadnjega trenutka niso vedeli, ali so sprejeti na tekmovanje ali ne.

Kako so potekale priprave …

Tekmovalci so vnaprej izvedeli, katere vaje in discipline se bodo izvajale in kaj pričakovati na samem tekmovanju, vendar pa točnih navodil ni bilo, tako da so določene vaje lahko povadili le bežno, kolikor se je pač dalo. Priprave so tako potekale v domačem kraju, za učilnico in poligon so si izposodili igrišče in večjo površino v Slivnici. »Poligon na tekmovanju je bil res izredno dobro in kvalitetno sestavljen. Taktično so si stvar zelo dobro zamislili in tako na malem prostoru preizkusili res vsakega operativca.

“Želim si, da bi si takšnega lahko postavili kje v bližini in bi služil za vajo in pridobivanje novih znanj gasilcev,” je nad videnim poligonom navdušen poveljnik. Na tekmovanju je bilo potrebnega ogromno gasilskega znanja, kondicije in moči za premagovanje fizičnih naporov, ki so fantom oteževali izvedbo vaj. Fantje so kljub naporom uspešno reševali vaje in poligone, saj so z udeležbo na tekmovanjih vedno znova želeli pokazati, da znajo in zmorejo. Pri vsem tem pa jih je spremljalo zaupanje v ekipo in zaupanje v samega sebe.

V ospredju še vedno srčnost 

Kot pravijo, so nad tekmovanjem navdušeni, saj bo tekmovanje doprineslo k prepoznavanju dela gasilcev, pri katerem bosta kljub vsemu v ospredju še vedno srčnost in usposobljenost prostovoljnih gasilcev. Dobro je omeniti, da so organizatorji oddaje sodelovali z Gasilsko zvezo Slovenije ter so poleg poligona uvedli tudi dobrodelno noto samega tekmovanja, saj bomo s klici lahko prispevali denar v sklad umrlih ali poškodovanih gasilcev z raznih intervencij. Sami vidijo v samem tekmovanju same pozitivne stvari, ki bodo zagotovo doprinesle k pozitivnemu mnenju ljudi in njihovega odnosa do gasilstva.

Med tekmovanjem pa jih je vseeno malo zapustila sreča. Fantje so imeli malce smole, saj so bili določeni, da bodo v dvoboje poligonov vstopali prvi, kar pomeni, da bi jih lahko poimenovali kar »poskusni zajčki«, a kot pravijo sami, so se v vsaki situaciji kaj hitro znašli in jo v čim krajšem času poskušali rešiti. Izbirali so tisto, kar je bilo v danem trenutku najbolj uporabno in učinkovito. Treba pa je poudariti, da je bila zelo pomembna gasilska taktika, ki je vključevala psihično in fizično pripravljenost tekmovalcev. Za domačo podporo je poskrbelo nekaj članov domačega društva, ki so za tekmovalce močno stiskali pesti in zanje navijali. Po koncu tekmovanja pa jim je bil omogočen tudi ogled samega poligona, kjer, kot pravijo, so tudi oni doživeli del samega tekmovanja.

Mnenja tekmovalcev

Denis Kukovič: »Zelo zanimivo je bilo sodelovati na tem tekmovanju. Boril sem se na Velikem ognjenem poligonu, kjer je en operativec opravil vse naloge, se pravi tek na stolp, spuščanje z vrvjo, spuščanje ponesrečenca, miselne naloge v vroči kletki, kjer je bil matematični račun, potem vezanje vozlov … Na poligonu moraš priti do kladiva, kar pomeni, da moraš prerezati vratca, da prideš do kladiva, s katerim razbiješ  beton in daš skozi njega gasilnik, potem vlečeš ponesrečenca (80 kg težko lutko) okoli 60 metrov, za konec pa sledi še vlečenje CC-cevi in gašenje. Poskušal sem pristopiti čimbolj mirno in zbrano, ker se pri miselnih nalogah hitro zmotiš. Moram pa povedati, da sem imel tudi malo smole, saj sem vozel pravilno zvezal, ampak se je zaradi napake poligona iz stene odpelo vpetje in vozel je padel po tleh, kar pa so sodniki šteli kot nepravilno izveden vozel. S tem pa sem pridobil 30 sekund pribitka k času.«

Jure Jurševič: »Druga vaja je bila postavljanje jezu. Se pravi, da smo morali v treh minutah napraviti pregrado jezu, da voda ne bi prišla na drugo stran. Malo smo poskusili, se pogovorili, kako bi pravilno sestavili vreče na podlago, da bi maksimalno zadržale vodo. Tekmovali smo trije, poleg mene še Davor in Gašper. Davor je metal vreče, Gašper pa mi je pomagal polagati vreče na jez. Vse smo uspešno končali, vendar bi lahko bili kakšno minuto hitrejši, kar bi bilo seveda boljše za nas.«

Gašper Bevc: »Pri tej vaji smo tudi sodelovali trije. Šlo je za gorečo dvonadstropno hišo, v kateri so bila gorišča, ki jih je bilo potrebno poiskati, za to pa smo imeli določen čas. Za ponesrečenca smo imeli dve minuti časa, za plinsko jeklenko pa štiri minute. To lahko primerjam s tečajem modula A in modula B, saj se tam po navadi izvedejo podobne vaje, kot je bilo sestavljeno v vaji Goreča hiša. Možno je, da sva ubrala napačno taktiko iskanja ponesrečencev v goreči hiši.«

Vsi skupaj so zdaj na koncu enotnega mnenja, da so s tekmovanjem pridobili mnogo izkušenj in dodatnega znanja, ki jim bo koristilo pri intervencijah in na splošno v gasilskih vrstah. Veseli so, da so bili del tega tekmovanja, katerega bi ponovili še enkrat. Gasilske ekipe bomo lahko spremljali v septembru, ko se bodo oddaje predvajale na televizijskem programu Planet TV. (Tjaša Ferlež, foto Bojan Puhek, PGD Šentjur)

Sorodne novice

Zagorelo na bencinski črpalki v Šentjurju

Tjaša Ferlež

Gasilci na obisku pri Kulturni pip’ci

Tjaša Ferlež

Po mladini so se v nedeljo med sabo udarili še člani

Tjaša Ferlež

V zapletenih časih pogumno izpeljali Prvenstvo Slovenije

Jure Godler

PGD Šentjur: V lanskem letu so na pomoč odhiteli kar 49-krat

Jure Godler

TBA-jevke odlične na članskem državnem prvenstvu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več