14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

Šentjurski gasilci naročili nov gasilski avtomobil

Šentjur, 4. 9. 2023 – Gasilci so se v preteklih poplavah in ujmah izkazali kot najpomembneša organizacija, ki je prva pripravljana pomagati ljudem v stiski in nesreči. So ljudje, na katere se lahko zanesemo, da nismo sami. Vendar vsako gasilsko društvo potrebuje tudi primerno opremo, da lahko priskoči na pomoč. Poleg zaščitne opreme gasilcev je najbolj opazen in izpostavljen nakup gasilskega avtomobila – GVC. Ravno takšnega pa so naročili tudi gasilci PGD Šentjur.

V občinski sejni dvorani sta šentjursko vodstvo prostovoljnih gasilcev in predstavnik podjetja Rosenbauer v prisotnosti župana Občine Šentjur mag. Marka Diacija podpisala pogodbo za novo gasilsko vozilo. Uvodoma se je vsem, ki so omogočili izvedbo naročila in seveda finančno podporo, zahvalila Damjana Čakš, predsednica PGD Šentjur. Nakaj več o naročenem avtomobilu pa je zbranim zaupal Danilo Matoš, poveljnik društva. To novo vozilo bo nadomestilo staro gasilsko vozilo GVV 2 letnik 2000 in avtocisterno, ki je pet let mlajša. Gasilska enota je pred dvema letoma kupila vozilo GVC 16-25 (po novi tipizaciji je ta oznaka sedaj GVC 1), s tem pa se je povečala operativna sposobnost enote, saj so s tem vozilom naši gasilci posredovali več kot na 120 intervencijah.

Najbolj potrebujejo GVC 2

V PGD Šentjur potrebujejo gasilsko vozilo z večjo količino vode, dodatno opremo za reševanje pri poplavah in drugih naravnih nesrečah, pri požarih v naravnem okolju, kakor za tehnične posege. Vozilo, ki ga nameravajo kupiti, bo GVC 2, s skupno težo 16 ton, peljalo pa bo lahko 6.000 litrov vode. Nekaj financ bodo gasilci pridobili iz razpisa Slovenskega regionalnega razvojenga sklada za pridobitev posojila v višini 140.000 evrov. Za prejem tega posojila so potrebovali tudi poroke – podjetje Ahac, KEA in Energoles Bohor. Nabavna vrednost vozila je okoli 370.000 evrov. Občina Šentjur bo prispevala 30 % potrebnega denarja, računajo pa tudi na finančno pomoč občanov in domačih podjetij. GVC 2 bo v šentjurski garaži januarja 2025.

“Opremljenost gasilskih enot je iz dneva v dan bolj potrebna, kar se je izkazalo v zadnjih neurjih,” je povedal župan mag. Marko Diaci. Zahvalil se je vsem gasilcem, ki so nesebično priskočili na pomoč – ne samo pri nas, temveč tudi po drugih občinah, ki so jih prizadela neurja. Za izkazano zaupanje se je zahvalil tudi predstavnik podjetja Rosenbauer iz Gornje Radgone Aleš Podlesnik. Izpostavil je, da je tudi podjetje razširilo svojo proizvodnjo. Če so predlansko leto lahko nadgradili 15-20 gasilskih vozil na leto, jih za letos planirajo 120. Poudaril je, da bo naročeni GVC 2 enak tip kot prvi, le da bo imel krajšo kabino – na račun prostora za gasilce bo na tem mestu povečana cisterna za vodo. S predsednico PGD Šentjur Damjano Čakš je Podlesnik podpisal pogodbo in s tem so tudi uradno naročili novo gasilsko vozilo. (Jure Godler)

Sorodne novice

Za dober uspeh sta potrebna mladostna norost in stara modrost

Tjaša Ferlež

72 intervencij in 721 udeleženih operativcev

Jure Godler

OŠ Hruševec Šentjur v energetsko sanacijo

Jure Godler

Gasilska vaja: Zagorelo v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Na kvizu gasilske mladine se je pomerilo 36 ekip

Jure Godler

“Portugalc” našel novo domovanje na Ponikvi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več