15 C
Šentjur pri Celju
25/09/2021
sentjur.net

Skrbeli bodo za 1900 km državnih in občinskih cest

Stopče, 9. november – “V podjetju VOC Celje smo pripravljeni na začetek zimske vzdrževalne sezone. Zaradi zimskih razmer v preteklih dneh in glede na vremensko napoved so že začeli z zimskim vzdrževanjem prevoznosti cest,” je na novinarski konferenci v Gostišču Ahac v Stopčah uvodoma povedal direktor podjetja Roman Moškotevc.  To zimo bodo skrbeli za 1900 kilometrov državnih in občinskih vest v celjski in koroški regiji. V pripravljenosti bo 124 plužnih enot z do 215 sodelavci. Za nemoten potek prometa so pripravili 20.000 ton peska, skoraj 9.000 ton soli in dovolj magnezijevega klorida. Sicer se v podjetju zaključuje gradbena sezona 2016, v kateri so izvajali ali še izvajajo dela na 115 projektih, med katerimi je največji rekonstrukcija voziščne konstrukcije na avtocesti Arja vas–Šentrupert.

Uspešni na razpisih

VOC Celje d. d. je z aktivnostmi na razpisih in trgu pridobil 115 projektov, za katere skrbi skoraj 400 zaposlenih v skupini. Trenutno so aktivni na več kot desetih deloviščih, med katerimi je najobsežnejše tisto na avtocesti Arja vas–Šentrupert: »Najdete nas še v Nazarjah, Latkovi vasi, Žalcu, na cestah Črnova–Arja vas, Golobinjek–Bistrica ob Sotli, na cestah Polzela–Parižlje–Braslovče–Male Braslovče in Stranice–Višnja vas, v Celju na Partizanski cesti in v Velenju na Šlandrovi,« je dodal direktor. Ob tem je dodal, da so gradbena podjetja po izteku evropskih projektov prepuščena lastni proaktivnosti, pri čemer je VOC Celje napram prejšnjemu letu število projektov povečal za 5 %.

Po nekajletni poslovni sanaciji podjetja in lanski pridobitvi koncesijske pogodbe z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo za vzdrževanje državnih cest v Savinjski regiji in na Koroškem so se letos lotili obsežnejše obnove avto-strojnega parka: »Kupili smo 30 novih velikih tovornih vozil Man in še kar nekaj manjših, ki so že bila vključena v gradbene projekte, zdaj pa bodo aktivna v zimski vzdrževalni službi. Tako dvigujemo kakovost naših del in skrbimo, da dela potekajo nemoteno,« je še povedal Roman Moškotevc.

Za 1900 km cest

V zimski sezoni 2016/2017 je VOC Celje še povečal obseg vzdrževanja cest na 1900 km. Med tem ko število kilometrov državnih cest ostaja nespremenjeno, t. j. 1000 km, bodo skrbeli še za dodatnih 200 kilometrov občinskih cest, ki jih je skupaj 900. Za občinske ceste skrbijo v občinah Celje, Žalec, Prebold, Braslovče, Šentjur, Kozje, Šmartno ob Paki in Štore. »V zimsko vzdrževalno službo je vključenih do 2015 sodelavcev in 124 plužnih enot, od tega je 78 naših lastnih, 46 pa je kooperantov,« je povedal vodja vzdrževanja cest na VOC Celje Bogdan Kočevar. Zimska vzdrževalna sezona se sicer uradno začenja 15. novembra in traja do 15. marca, a so ta teden že imeli nekaj akcij posipanja in pluženja.

Zimsko vzdrževanje poteka s pomočjo mreže 10 cestnovzdrževalnih baz, ki jih ima VOC razporejene v Savinjski regiji in na Koroškem: »Na zalogi imamo 20.000 ton peska, 9.000 ton soli in ustrezno količino magnezijevega klorida za moker posip cest,« še dodaja Kočevar. Izpostavil je, da posipavanje in pluženje poteka po določenem protokolu in prioritetni listi, kar določi Direkcija za infrastrukturo: »Takoj, ko začne snežiti, začnemo s posipanjem in nadaljujemo s pluženjem, ko zapade 10 centimetrov snega ali manj, če to prej poneha,« pojasnjuje Kočevar in dodaja, da kljub obsežni ekipi naenkrat ne morejo urediti vseh cest hkrati, zato voznike prosijo za strpnost. Še vedno ljudje mislijo, da so odgovorni za prav vse ceste, čeprav za mnoge občinske skrbijo lokalni vzdrževalci. (Peter Čakš, VOC, foto: Jure Godler)

Sorodne novice

Na mestu Hotela Žonta bo zrasel nov kompleks

Jure Godler

Trideseta obletnica podjetja Ahac

Jure Godler

Med 50-timi najvplivneši številni Šentjurčani

Jure Godler

Roman Moškotevc prepustil direktorstvo VOC Celje

Jure Godler

Taekwon-do cup Ahac 2019: Delili so brce in udarce

Jure Godler

Kmalu na Rifnik po prenovljeni cesti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več