29.1 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

Slomškov dan: Večja je svoboda, večja je naša odgovornost

Ponikva, 24. 9. 2022 –  V soboto, 24. septembra, so se na dan 160. obletnice smrti bl. Antona Martina Slomška, srečali učitelji, vzgojitelji, starši in kateheti na Slomu pri Ponikvi. Prisluhnili so odličnemu predavanju p. Branka Cestnika, zanimivemu dialogu med Blažetom in Nežico, vrhunskemu petju pevskega zbora ‘Martinčki‘ iz Velenja, podelili Slomškova priznanja in naziv častni član DKPS. Sledila je še sv. maša in po njej še druženje

Katoliški pedagogi

Kot že vrsto let doslej so tudi letos v septembru poromali na Slom in kasneje še na Ponikvo k zavetniku blaženemu Antonu Martinu Slomšku. Prihod obiskovalcev na Ponikvo pa je sovpadel tudi s 160-letnico Slomškove smrti. Domačini in organizatorji, so obiskovalce na Slomu, pričakali s toplim sprejemom. Letošnji program je bil za obiskovalce prijetno pisane narave. Od čudovitega, malo hudomušnega, a precej življenjsko resničnega predavanja Branka Cestnika, do kulturnega programa z obujenima Slomškovima likoma Blažem in Nežiko v nedeljski šoli ter krasnim petjem cerkvena zbora iz Velenja.

Vrhunec dogajanja je bila podelitev Slomškovih nagrad in razglasitev častnega člana društva katoliških pedagogov iz Slovenije. Seveda, ker je zdaj že skoraj navada, da pogosto ponagaja bolezen,  je tudi tukaj covid mešal štrene in položil v posteljo kar dva nagrajenca. Kljub temu soobiskovalci lahko prisluhnili zahvalam vseh treh nagrajencev in častnega člana. Zlasti slednji nam je natrosil veliko zanimivih podatkov. Pa saj ni čudno, ko je tudi njegovo življenje tako dinamično in polno zanimivih dogodkov. Slomškova priznanjaso prejeli: Marija PrikeržnikAnka Savelli Gaser ter Albin Vrabič. Naziv častni član DKPS je prejel Valentin Inzko.

Spodbuda za vse Slovence

Vsak Slomškov dan je sestavljen iz treh delov: predavanja, akademije s podelitvijo Slomškovih priznanj in svete maše. Rdeča nit in naslov dneva sta vzeta iz modrosti našega prvega blaženega, škofa A.M. Slomška. Dan je povezovalne narave in spodbuja sodelovanje med šolo in Cerkvijo. Katoliški učitelji so prepričani, da lik blaženega, ki je bil narodni buditelj, duhovnik, škof, šolski nadzornik, učitelj in vzgojitelj družin in mladih, pesnik in pisatelj, predvsem pa velik človek, ki je v našem narodu utrjeval narodno zavest in poglabljal vero, spodbudno vpliva na vse Slovence, še posebej na ljudi, ki se ukvarjajo s pedagoškim poklicem. (Tjaša Ferlež, Foto: DKPS)

Sorodne novice

Slomškov dan na Ponikvi – slovenski dan učiteljev

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več