18.9 C
Šentjur pri Celju
13/08/2022
sentjur.net

Slovenske šege ob decembskih praznikih

Šentjur, 19.11.2015 – V žametnem jesenskem dopoldnevu nas je v sklopu Univerze za tretje življenjsko obdobje na Ljudski univerzi Šentjur obiskala častitljiva gospa Dušica Kunaver. Upokojena učiteljica angleščine in ruščine je pisateljica, predavateljica, kulturna publicistka, zbirateljica ljudske dediščine in strastna zagovornica vsega staro-slovenskega. Občinstvo je razveseljevala s svojim bogatim znanjem o šegah in običajih slovenskega naroda in odstirala spomine na (pra)davne korenine.

Po ljudskem izročilu se od novoletnih kolednikov, pustnih šem, zelenega Jurija,  kresne noči, ob poletnih in jesenskih kmečkih delih in vse do decembrskih praznovanj se vrstijo številne praznične in  delovne šege ter navade starosvetne slovenske vasi. Bogastvo teh šeg je neizmerno, saj ima pri nas vsaka vas svoj glas.  Najbolj poln različnih šeg je mesec december. Ta najtemnejši in najbolj mrzli mesec v letu je poln najsvetlejših  praznikov. Predvsem trije božiči (Sveti večer, Silvestrov večer in večer pred praznikom svetih Treh kraljev) so čas prastarih šeg, ki segajo še v  čase poganske davnine – božična miza, s čarodejno močjo  božičnega kruha in  kaljenega žita,  žegnanje in kajenje domačije z žegnano vodo in kadilom, tepežkanje,   koledovanje in še marsikaj.

Čar dolgih zimskih večerov je bilo tudi druženje vaščanov ob  preji, ličkanju koruze, luščenju fižola, tretju orehov, čiščenju perja, popravljanju poljskega orodja in drugih zimskih delih.  Ta večerna, skupna, zimska dela so bila polna petja, šal, nagajivosti in predvsem poslušanja starih pripovedi. Tako je naša vas iz roda v rod  prenašala tisoče ljudskih  pesmi, pripovedi, pregovorov in drugih ljudskih modrosti.  Ta veriga  prenašanja ljudske dediščine se ni prekinila niti v času turških  vpadov, ne v času kmečkih puntov,  in drugih  težkih  časov, ki jih je naše ljudstvo previharilo v preteklih stoletjih. Naša dolžnost je, da teh starih dragocenosti ne pozabimo  danes, ko smo dobili svojo samostojno državo, o kateri so sanjali stoteri rodovi pred nami. (Dušica Kunaver, K. P.)

 

Sorodne novice

Počitniški direndaj na Ljudski univerzi Šentjur

Jure Godler

Mladinski center Šentjur svetuje, kaj početi med počitnicami

Jure Godler

Na Ljudski univerzi Šentjur so se učili v naravi

Jure Godler

Izobraževanje v zrelih letih z Ljudsko univerzo Šentjur

Jure Godler

Praznovanje Dnevov evropske kulturne dediščine v znamenju Josipa Ipavca

Jure Godler

Jesenski cikel izobraževanj na Ljudski univerzi Šentjur

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več