6 C
Šentjur pri Celju
19/10/2021
sentjur.net

Smeh, vino, rock in napitnice

Šentjur, 3. 12. 2014 – Slovenci smo verjetno edini narod na svetu, ki praznujemo tako obletnico rojstva kot smrti našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Slednja je bolj znana kot državni praznik Prešernov dan, kulturni praznik, ki je dela prost dan, za državni praznik pa je bil proglašen leta 1946. Dan rojstva pesnika pa praznujemo precej let manj, saj ga je zaradi pobude dneva odprtih vrat slovenskih ustanov v letu 2000 določilo Ministrstvo za kulturo. Zato so tudi letos, v sredo, 3. decembra, svoja vrata odprli številni nacionalni in občinski kulturni zavodi, zvrstile so se brezplačne predstave, razstave, koncerti, predavanja, vodenja in delavnice.

Organizacijo za “Ta veseli dan kulture” je letos prevzelo mlado kulturno društvo Epik teater, ki je v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev poskrbelo za malo drugačen večer. V avli Ipavčevega centra je pripravilo večer glasbe, komedije in kulinarike. Organizator pa se je uštel tudi v pričakovanem številu poslušalcev, saj so morali zadnje minute pred začetkom prinesti še številne stole. Epik teater je s to prireditvijo tudi napovedal serijo tematskih kulturno-zabavnih večerov v prihodnjem letu. Prestavila se je akustična zasedba Epik akustiks s pevko Ulo, moška vokalna zasedba 7 de’ci pa je z napitnicami spremljala degustacijo vin Turistične kmetije Zdolšek, ki je poskrbela tudi za okusno kulinariko »z naših koncev«. Jure Zdolšek, mladi prevzemnik kmetije z Okroga pri Ponikvi, je predstavil tri sorte vina, ki so jih degustirali obiskovalci, ter pokazal strokovnost pri poznavanju vina.

Komik iz sosednjega Šmarja pri Jelšah, Aleš Novak, je nasmejal obiskovalce z odličnimi skeči, povezanimi s kulturnima domovoma (Šentjur in Šmarje pri Jelšah), na temo združevanja poklicev in politike, za zaključek pa se je pošalil še na svoj račun. Vmesni člen povezovanja prireditve je prevzel kar šef organizacije Tom Costo.

Osrednji del prireditve je bila podelitev priznanj za uspešno delo na področju ljubiteljske kulture, ki jih je podelila predsednica ZKD Marija Rataj. Priznanja sta prejela Klub starodobnikov »Večno mladi« in Kulturno društvo Moški pevski zbor skladateljev Ipavcev Šentjur. Prvemu gre priznanje zaradi uspešne organizacije razstave starodobnih vozil in motorjev v okviru Šentjurjevega, priznanje pa je iz rok predsednice prejel Rudi Ferlež. Za izvedbo projekta Naši Ipavci pa so priznanje prejeli tudi pevci zbora. Rado Marot, ki je prejel priznanje v imenu zbora, se je zahvalil tudi ostalima sodelujočima zboroma MoPZ Planina in MoPZ Dramlje, saj brez njiju “pesmi ne bi zvenele tako mogočno.” Po podelitvi priznanj je sledilo še degustiranje kulinaričnih dobrot. (Jure Godler)

Sorodne novice

Starine popeljali po Kozjanskem

ViP

Jure Zdolšek: “Dan na kmetiji se konča s hvala za danes in lahko noč.”

Jure Godler

Ta veseli dan kulture letos precej drugačen

Jure Godler

Šmarski argo tudi v Šentjurju (VIDEO)

Jure Godler

Srečanje starodobnih kolesarjev zaokrožili z 10 km progo

Jure Godler

Vinogradniki prejeli priznanja za “korončke”

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več