19.6 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

Sodoben pouk na Osnovni šoli Hruševec Šentjur

Šentjur, 17. 6. 2024 – Ljudje smo deležni vse več družbenih sprememb in hitro spreminjajočemu se svetu, zato smo postavljeni pred mnoge izzive, ki jih ne moremo rešiti le z uporabo ustaljenih vzorcev. Svetovne organizacije in delodajalci ne sprašujejo le po kompetencah ustvarjalnosti, kritičnem mišljenju, reševanju problemov in veščinah, povezanih z razvojem in uporabo tehnologije, ampak dajejo vedno večji poudarek tudi medosebnim in socialno-čustvenim veščinam. Zaradi vse svetovne reorganizacije se spreminjajo tudi šolski sistemi in načini poučevanja.

Na Osnovni šoli Hruševec Šentjur si vodstvo in strokovni delavci prizadevamo, da naše učence čim bolje pripravimo na življenje in reševanje izzivov prihodnosti, da se bodo v življenju lažje znašli. S šolskim letom 2023/24 smo se tako ponovno vključili v projekt Inovativna pedagogika 5.0, katerega namen je celovit razvoj digitalnih kompetenc in temeljnih znanj računalništva ter informatike v inovativnih oddelkih oziroma skupinah na vzgojno-izobraževalnih zavodih. V projektu veljamo kot mentorska šola, kar pomeni, da svoje obstoječe znanje prenašamo na druge razvojne šole.

Uporaba sodobnih orodij

Namen projekta je nadaljnji razvoj didaktike za dvig digitalnih kompetenc in temeljnih znanj računalništva in informatike učečih se z uvajanjem inovativnih pristopov ter uporabo sodobnih digitalnih orodij, ki bodo podpora transformaciji vzgojno-izobraževalnega procesa. S tem se učečim omogočijo učne priložnosti, v katerih bodo pridobivali nova znanja in razvijali digitalne kompetence ter temeljna znanja računalništva in informatike, tako po vertikali kot po posameznih horizontalah izobraževalnega sistema skupaj z drugimi ključnimi kompetencami in spretnostmi 21. stoletja. Vodstvo projekta pripravlja tudi skupinska izobraževanja in konference za projektne sodelavce. Letos smo se učitelji udeležili mednarodne konference PCE v Mariboru s sejemsko predstavitvijo in strokovnimi članki.

Učitelji se bomo tekom projekta izobraževali, usposabljali in dopolnjevali z znanjem, kako čim bolje in kakovostno v svoj pouk vključevati in uresničevati digitalne kompetence ter pripraviti smiseln, sodoben pouk z najrazličnejšo tehnologijo. Strokovni delavci vzajemno sodelujemo pri oblikovanju didaktičnih pristopov ter strategij poučevanja in jih preizkušamo v inovativnih oddelkih šole. Svoje ideje in znanja med seboj delimo na delovnih konferencah.

Usposobljenost učiteljev

Inoviranje lastne prakse poučevanja in učenja je soodvisno od usposobljenosti učitelja ter seveda dostopne tehnologije. Le tako je z digitalno transformacijo izobraževanja/pouka moč pri učiteljih spodbuditi uporabo učnih okolij in strategij poučevanja, ki učencem omogočajo samostojno delo v digitalnem in inovativnem učnem okolju ter posledično s tem pri učencih spodbujajo kritično mišljenje ter razvoj višjih miselnih procesov. To pomeni spremenjen način poučevanja, pri katerem dejavnosti od učencev zahtevajo, da kritično razmišljajo, vrednotijo, povezujejo in uporabljajo usvojene kompetence za reševanje problemov.

Na OŠ Hruševec smo bolj ali manj zelene table že zamenjali za interaktivne zaslone, na razpolago imamo tablične računalnike, robota Alpha mini, robota Photon, 3D-tiskalnik, lesorez, VR-očala, lego komplete za programiranje in 360° kamero. V prihodnjem šolskem letu načrtujemo tudi inovativno prenovo računalniške učilnice s posodobljeno računalniško opremo.

Sodobna tehnologija pa prinaša poleg prednosti tudi slabosti. Mnogi otroci kažejo velike simptome zasvojenosti s tehnologijo in zaradi tega težko preusmerijo misli k potrebnemu in so anksiozni. Tudi ozaveščanje s pastmi in varno uporabo so domena in poglavitni cilj projekta Inovativna pedagogika 5.0. Zato bomo učitelji učence seznanjali tudi z varnim ravnanjem na spletu, pastmi, zlorabami, strmeli bomo k temu, da jim prikažemo, kako uporabiti sodobno tehnologijo smiselno. Z vpeljavo digitalnih kompetenc bomo pričeli že v prvih razredih in jih tako stopnjevali po vertikali vse do zaključnih razredov.

Prepričani smo, da bomo s smiselno in pravilno rabo sodobne digitalne tehnologije vzpodbudili učenčevo inovativnost, kreativnost ter pozitivno vplivali na njihovo poklicno pot v prihodnosti. Veselimo se vseh novih digitalnih izzivov in medsebojnega sodelovanja tako z učitelji drugih šol kot sodelovanja z učenci. Vsem učencem pa želimo prijetne, vesele in dolge počitnice. Naberite si novih moči in oddahnite si od vseh šolskih obveznosti. (Koordinatorica projekta Nastja Škrabl)

Sorodne novice

Telovadnico na OŠ Hruševec Šentjur bodo dozidali

Jure Godler

Mala šefa Slovenije postala Hruševljana

Jure Godler

Na šolski proslavi otvorili energetsko sanirano šolo

Jure Godler

Hruševec med najbolj športnimi šolami

ViP

Hura, prosti čas

Jure Godler

OŠ Hruševec Šentjur v energetsko sanacijo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več