27.5 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Spomnili so se preminulih borcev

Dramlje, 29. 11. 2021 V petek, 29. oktobra, so se člani KO ZZBNOB Dramlje z majhno pozornostjo in kratkim kulturnim programom poklonili vsem padlim borcem in borkam v spomin dneva mrtvih. »Partizanke in partizani, simpatizerji in domoljubi, so se borili za svobodno in mirno  domovino, kjer bi bili vsi različni, vsi  enaki, kjer bi bila solidarnost, kjer bi se razumeli in ustvarjali in ustvarili za človeka dostojno življenje.« S temi besedami je uvodoma začel predsednik KO ZZBNOB, Janez Kukovič.

Takole je nadaljeval: »Borili so se skozi težke dneve in težke noči, mesece in leta, s strahom in grozo, z mrazom in boleznijo in  proti silam zla, ki so hotele okupirati in zasvojiti naše ozemlje. Niso klonili fašizmu niti nacizmu, niso klonili niti domačim izdajalcem kolaborantom. Vzdržali so in na koncu priborili zmago.«  Na spomeniku je zapisanih triintrideset imen žrtev, ki jih je povzročil fašizem, nacizem in domači izdajalci. Ni pa imen borcev, ki so bili del Bračičeve brigade, ki so končali svoje življenje v bolnici Zimi.

Ljubezen do domovine je močna

Miloš Zidanšek je zapisan na spomeniku, kot narodni heroj in domoljub, predvsem pa je bil naš krajan, ki je svoje življenje končal na časten način v boju zoper fašizmu. Po njemu se je poimenovala mladinska delovna brigada Miloš Zidanšek, ki je s svojim delom, naporom in trudom gradila  skupno domovino in njihova dela še danes koristijo povsod širom Slovenije.

»Korenine so globoke in tudi ta dela smo počenjali z ljubeznijo do domovine in naroda. Zgodilo se je leto 1991 Tudi v takrat smo mnogi pristopili k obrambi naše domovine. Ljubezen je bila velika in neizmerna. Hrepeneli in želeli smo biti na svoji zemlji, kjer bomo sami sebi gospodar. Ljubili smo svojo domovino in z ljubeznijo gradili vse kar je bilo potrebno. Kako, pa je z ljubeznijo do domovine danes?” se je na koncu govora spraševal Janez Kukovič.

Poleg predsednikovih besed v spomin na preminule borce pa je spregovorila tudi glasba. Za glasbeni vložek so poskrbele pevke Ženskega pevskega zbora Dramlje, pod vodstvom Anje Brečko. Za krasen kulturni vložek pa so poskrbeli tudi učenci Osnovne šole Dramlje, ki so prebrali nekaj zapisanih verzov. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Prejeli smo: Drameljčani si želijo pločnik

Jure Godler

Na Starih Slemenih pripravili razstavo o XIV. diviziji

Jure Godler

V Vodulah odstranili komunalno blato

ViP

Na Vodulah policisti iščejo uničevalca okolja

Jure Godler

Pričela se bodo dela na cesti Dramlje–Slatina

Jure Godler

“V spravi skušajo uravnotežiti nekaj, česar se uravnotežiti ne da.”

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več