10.7 C
Šentjur pri Celju
19/05/2024
sentjur.net

Komemoracija Šentjur: Želeli bi, da živimo v svobodi in sreči

Šentjur, 26. 10. 2023 – Vsako leto Združenje borcev za vrednote NOB Šentjur skupaj z OŠ Franja Malgaja Šentjur pripravi spominsko komemoracijo pri spomeniku padlih borcev v Šentjurju. Ta je pred nekaj leti dobil novo mirnejšo lokacijo nad šolo, kjer je tudi učilnica na prostem. Zbrane je nagovoril predsednik ZB NOB Šentjur Ivan Dvoršek. Uvodoma je spregovoril o nedavnem obisku delegacije iz Šentjurja pokopališča v Gradcu. Poklonili so se Benjaminu Ipavcu ter se ustavili tudi pri spomeniku žrtvam nacizma. Na spomenik je v obliki granitnega svoda vklesanih 2.516 imen talcev in borcev proti nacifašizmu.

Iz zaporov v Gradec

Med žrtvami te največje morije je v spomenik vklesanih tudi 1.213 imen Slovencev. Od tega 661 talcev iz mariborskih sodnih zaporov, 374 talcev celjskega Starega piskra ter ostali iz Trbovelj, Šoštanja in Gorenjske. Med pokopanimi je tudi 65 borcev legendarnega I. Pohorskega bataljona. Med imeni je tudi nekaj znanih – Slavko Šlander – Aleš, Slava Klavora, Franc Vrunč – Buzdo in drugi. Tudi na šentjurskem spomeniku so številna imena, ki so za svoj narod darovali življenje. “Za temi imeni so žalostne usode številnih deklet in fantov. Bili so polni življenja, upanja in načrtov za prihodnost v svobodi,” je povedal Dvoršak.

Karel Destovnik Kajuh ni pisal samo partizanskih, ampak je napisal številne ljubezenske pesmi, ki jih je posvetil svojemu dekletu. “Vsi ti padli borci si ne bi želeli, da še desetletja žalujemo za njimi. Želeli bi, da živimo v svobodi. Zato, drage učenke in učenci, ohranjate spomin na boj vaših dedkov in babic, ki jih je kruta vojna prikrajšala za najlepša leta življenja,” je že za konec zbrane nagovoril predsednik ZB. Položil pa jim je na srce, da tistega, ki ceni zgodovino svojega naroda, cenijo tudi drugi.

Učenci OŠ Franja Malgaja Šentjur so v spomin padlim pripravili tudi recital. Mentorici recitala sta bili Jožica Preložnik in Polona Pišek. Krajevne organizacije Združenja pa so slovesnosti organizirali tudi v Dramljah, kjer se obnavlja okolica in spomenik, v  Slivnici, Loki, na Ponikvi, Blagovni, Planini, Kalobju, Prevorju, pri spomeniku v Javorju pri sv. Heleni. (Jure Godler)

Sorodne novice

Nujno je, da pojemo in recitiramo pesmi upora

Jure Godler

Komemoracija Dramlje: Mir ni nekaj samoumevnega

Jure Godler

Pozaba bi pomenila zatajitev vseh, ki so se uprli okupatorju

Jure Godler

Bodite ponosni na boj vaših dedkov in babic

Jure Godler

Spomnili so se padlih za domovino

Jure Godler

Spomnili so se preminulih borcev

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več