0.5 C
Šentjur pri Celju
05/12/2023
sentjur.net

Sprejela je svojo ranljivost in odkrila moč svobode

Šentjur, 19. 5. 2022 – Knjižnica Šentjur je v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur organizirala literarni večer s Celjanko, novinarko in popotnico Anjo Kovačič. Kovačičeva je v lanskem letu izdala svoj knjižni prvenec – roman Ujeta v svobodi. Delo je osebna izpoved popotnice, ki raziskuje svet, ampak ne tam, kjer se tare turistov, ampak jo njena pot zanese daleč o turističnih centrov med staroselce in v pristno naravo. V romanu, ki je zbirka njenih potovanj, se tako sooča z nepričakovanimi preprekami, novimi izzivi predvsem pa postavlja lastno iznajdljivost in avanturistko v sebi na preiskušnjo.

Pravi, da jo na kraje, ki jih je obiskala vežejo predvsem spomini na ljudi in z marsikaterimi ostaja še vedno v stikih. Na Salomonovih otokih, ostane ujeta zaradi svetovne pandemije Covida 19 – v tropskem raju, med neznanimi ljudmi in pod strokimi epidemiološkimi ukrepi. V pogovoru, ki ga je spretno krmarila Barbara Gradič Oset, razkriva tudi občutek prisotnosti smrti, ki se ji je zgodil dvakrat – ob umoru staroselca – Aboridžinija v Avstraliji, pa tudi ob srečanju s strupenjačo sredi divjine, prez možnosti hitre pomoči in brez signala za telefon. Ravno o njenem potovanju po Avstraliji iskanju dela in denarja, pa je teklo večino pogovora.

Govori tudi o priložnostnih delih za katere je prijela na svojih potovanjih, kjer je poučevala otroke, se dotaknila avtomobilske industrije, bila nesojena varuška itd … Na potovanjih je spoznala vsaj dva popotnika, s katerima je spletla močne vezi in del poti nadaljevala v paru. »Ali sem res morala tako daleč stran, da se spoznam in sprejmem?« dobi odgovor: »Potem je prišlo kar samo od sebe. To se zgodi, ko si na pravi poti. To se zgodi, ko se začneš sprejemati.« Spoznanja o potovanju odkrivanja sebe, svojih mej in doživetjih je strnila v svojem romanu, ki ga je bilo moč na sami prireditvi tudi kupiti. (Jure Godler)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več