14.5 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Sprejeli rekordni 22,6-milijonski proračun

Šentjur, 2. 12. 2014 – Občinski svet Občine Šentjur se je od volitev tokrat sestal že tretjič. Na seji so se prvič še neuradno izoblikovali obrisi koalicije in opozicije. Kot kaže, so se na stran nasprotnikov poleg SDS-ovcev postavili tudi SMC-jevci. Da bo seja precej vroča, je dalo nakazati tudi že na dnevnem redu, saj je Jože Korže (SDS) spraševal, če je predstavnik Nadzornega odbora (NO) prisoten na seji in če so pregledali tudi rebalans, saj je nadzorni odbor kot “varnostno obveščevalna služba.” Župan mag. Marko Diaci mu je odgovarjal, da je prva seja odbora sklicana šele 16. decembra.

Rebalans proračuna

Korekcijo občinskega proračuna so tokrat naredili precej navzgor, saj so se prihodki v proračun zaradi uspešno zaključenih projektov povečali za 3 milijone evrov, kar pomeni, da je občinski proračun težak kar rekordnih 22,6 milijona evrov. Seveda so temu primerno dvignili tudi odhodke. “Tako visokih številk še ni bilo na tej občini,” je zadovoljno povedal župan ter izrazil dvom, če bodo še kdaj tako visoki, saj bo država po vsej verjetnosti varčevala tudi pri konstantnem viru sredstev za občine – poprečninah. Peter Jevšinek (SMC) je na seji vložil amandma, s katerim je zahteval, da se občina drži poslovnika in se strankam in poslanskim skupinam, ki so v občinskem svetu, nameni del sredstev, ki je namenjen za financiranje političnih strank. Po njegovem je rebalans nezakonit, saj ne predvideva novega razmerja političnih strank in skupin v občinskem svetu. Župan mu je odgovarjal, da je praksa takšna, da se ta sredstva namenijo za delovanje v novem koledarskem letu, sicer pa so svetniške skupine sredstva že porabile.

Jevšinek je glede na pomembnost rebalansa pričakoval, da se bodo sestali tudi vsi občinski odbori, ter o spremembi razpravljali vsak na svojem področju. Poudaril je, da so se projekti, ki so se končali konec tega leta, začeli že pred 10 leti z izdelavo projektov. “Zanamcem moramo puščati tudi vizije, ne samo dolgove,” je rekel in nadaljeval, da so številni majhni projekti izpadli iz proračuna. Opozoril je, da so določene postavke v proračunu poskočile – globe in kazni, tudi nadure občinske uprave … Na njegova vprašanja je odgovoril direktor občinske uprave Jože Palčnik, rekoč: da se morajo odbori sestati, nikjer ne piše, in s tem procedura ni bila kršena. Glede kazni in glob je povedal, da dobiva inšpektorat dnevno pobude občanov za namestitev merilcev hitrosti na različnih lokacijah in da ni bila povečana pristojnost. Glede nadur je nadaljeval, da niso nadomeščali zaposlenih, ampak delo razdelili med ostale s tem, da tudi tajniki KS prevzemajo določene naloge.

Laži in zavajanje?

A huda ura se je šele začela. Lovro Perčič (SDS) je izrazil nezadovoljstvo, da NO ni pregledal rebalansa in da kršimo poslovnik, da je proračun velik zaradi prihodkov iz EU in države in drugo leto bo prihodkov zanesljivo manj. Zanimalo ga je, koliko je stal IKC, saj sta v dokumentih vidni dve različni cifri (proračun 2,14 mio, po NRP pa 2,51 mio evrov). Župan je zaprosil Perčiča, ko je končal z razpravo, da naj ne zavaja javnosti in naj se ne širi laži, to Perčič dobro ve, “ampak to mu še ni prišlo”. Naraščanju temperature v sejni sobi, ki ni bila posledica kurjave, je prispeval še Korže. Pohvalil je “hvalevredne prihodke”, ker je “bila dobra letina, kot je bil za kmeta letos krompir.” Zapičil se je v stavbna nadomestila, katera so nekateri dobili precej višja kot poprej. Izgovarjal se je na to, da je zakon o stavbnih nadomestilih na ustavnem sodišču padel in da bi bila zanimiva presoja, kako bi sodišče presodilo na šentjurskem izračunu. Kritičen je bil do padca sredstev na kmetijstvu, izpostavil slabe lokalne ceste, ki “imajo takšne luknje, da bi se mali otrok lahko not skril, in da še dobro, da to ureja tisi neimenovani sklad,” je nadaljeval Korže, ter spraševal, kako naj se IKC pokrije.

Župan mu je odgovarjal, da bi šentjurski kulturni dom lahko pustili tudi takšnega, kot je bil, in bi se sesedel, saj 62 let se tega ni nihče dotaknil. “Nobeden ni vedel, da bomo dobili na razpisu, da tako grdo govoriti o štiriletnem delu, je višek cinizma.” Koržetu pa je odgovoril direktor OU, da so pri izračunu nadomestila iz stavbnih zemljišč primerjali tako geodetske podatke kot podatke, ki jih ima OU, kolovoze bodo uredili, ko bo temu primerno vreme – drugo leto spomladi. Glede cene IKC je dodal, da gre za napako pri vnosu podatkov in je prava večja številka.

Franc Korenjak (NSi) pa je pohvalil delo župana, saj je pripeljal dodatnih 3 milijone sredstev v občino s projekti, gledamo pa na to, kot bi ta denar Evropa “šenkala”. Župan je predstavnik vseh občanov in tu pa se s takimi vprašanji norčujemo iz ljudi. Svetniki so na glasovanju zavrnili amandma SMC in z večino glasov sprejeli rebalans proračuna.

Brzina do konca

Razprava se je nato ohladila. Sprejeli so nov Pravilnik za sredstva za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov. Zaradi dodatne obremenitve odhodkov fizičnim osebam se je spremenil tudi obračun sejnin. Sejnine bodo znašale 170 evrov za udeležbo na seji OS, 65 evrov za sejo delovnih teles oz. 95 evrov za predsedovanje telesu. Nadzorniki bodo za sejo dobili sejnino 120 evrov, za predsedovanje pa 135 evrov, v kolikor pa bo član NO prisoten tudi na občinskem svetu, pa si bo prislužil še dodatnih 55 evrov.

Do financiranja iz proračuna se določa tudi politične stranke, za mandatno obdobje 2014–2018. To so: Nova Slovenija – Krščanski demokrati (NSi), Slovenska ljudska stranka (SLS), Slovenska demokratska stranka (SDS), Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS), Stranka Mira Cerarja (SMC) in Socialni demokrati (SD). Višina sredstev, namenjenih financiranju političnih strank, se določi s proračunom za posamezno proračunsko leto. Tako po ključu pripada NSi (10,51 % višine sredstev), SLS (15,91%), SDS (27,06%), DeSUS (12,69 %), SMC (26,40 %) in SD (7,42 %). (Jure Godler)

Sorodne novice

Občina bo pomagala pri prenovi doma na Resevni

ViP

Nova podlaga kraljici športa

ViP

Obnovljena železniška postaja že prihodnje leto

ViP

Vreme proslavi znova naklonjeno

Jure Godler

Nova kmetijska ministrica na ogledu škode po toči

ViP

Bo v Šentjurju vzklila stranka županov?

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več