-0.9 C
Šentjur pri Celju
27/01/2021
sentjur.net

Štefanski fantje že drugič zlati

Sveti Štefan, 24.03.2018 – Kulturno društvo (KD) Štefanski fantje, Sveti Štefan je letos že drugič zapored prejelo zlato priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti Slovenije za ljudsko petje na državni ravni. To je najvišje priznanje za ljudske pevce in godce v Sloveniji.

Pevska skupina Štefanski fantje je bila v letu 2017 zelo aktivna, kljub visoki povprečni starosti pevcev. Na začetku je prisotne pozdravil Robert Samec, predsednik društva. Po izvolitvi delovnega predsedstva je samec podal poročilo o realizaciji plana za leto 2017. Izvedli so 40 pevskih vaj in obnovili 5 starih ljudskih pesmi. Sodelovali so na območnem srečanju ljudskih pevcev v Pilštanju. Pesem so ponesli po vsem Kozjanskem in širše po Sloveniji. Nastopili so Pod cvetočo drnulo v Lesičnem, na Kozjanskem jabolku, se udeležili prireditev Naj pesem doni v Pristavi in Zapojmo prijatelji ter nastopili na srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž v Stopercah. Sodelovali so pri prireditvah domačih društev.

Oblekli so se in izdali koledar

V mesecu februarju so za kulturni praznik v Kozjem na področju ljubiteljske kulture prejeli posebno priznanje Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) Šmarje pri Jelšah za dolgoletno delo in udejstvovanje.

S poročilom so bili zelo zadovoljni gosti. Damjan Boštjančič, vodja oddelka za družbene dejavnosti na občini Šmarje pri Jelšah, jih je pozdravil v imenu župana Stanislava Šketa. »Zahvaljujem se vam, Štefanski fantje, še enkrat za prejeto priznanje sveta območne izpostave JSKD Šmarje pri Jelšah, ki smo ga vam podelili ob Kulturnem prazniku v Kozjem. Danes na OZ pa vam izročam Zlato priznanje JSKD Slovenije za dosežke na državni ravni na področju ljudskih pevcev in godcev starih viž, ki ste ga prejeli leta 2017, in to že drugo leto zapored. Vsem članom KD Sveti Štefan in Štefanski fantje želim predvsem zdravja in zadovoljstva ob petju,« je v nagovoru dejal David Stupica, vodja JSKD Šmarje pri Jelšah. Čestitkam so se pridružili Ivan Žaberl, predsednik krajevne skupnosti (KS) Sveti Štefan, in predstavniki domačih društev.

Predsednik je podal plan dela za tekoče leto. Pomladili bodo skupino z mlajšimi člani, izdali nosilec zvoka (CD z 10 pesmimi). Udeležili se bodo območnega srečanja ljudskih pevcev JSKD Šmarje pri Jelšah, nastopali bodo po Kozjanskem, na sosednjem Hrvaškem ter gostovali pri zdomcih v Augsburgu, Nemčiji. Ustanovili bodo mešani pevski zbor Sv. Štefan. Pomagali bodo pri organizaciji in nastopih na prireditvah v KS Sveti Štefan. (Piše: Milenka Blažević, foto: Ivan Grobelšek)

Sorodne novice

Intervju z Robertom Samcem: Človek domače ljudske pesmi

Jure Godler

Štefanski fantje pozlatili

Jure Godler

Štefanski fantje pripravili tradicionalen koncert

Jure Godler

Občni zbor ljudskih pevcev

Jure Godler

Božično-novoletni koncert na Svetem Štefanu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več