3.2 C
Šentjur pri Celju
01/12/2022
sentjur.net

Ta veseli dan kulture – Do Lune in nazaj

Šentjur, 4. 12.2019 – Tudi v Šentjurju so ob dnevu kulture pripravili prireditev v čast kulturi, kjer so ob enem praznovali tudi 20. obletnico Literarnega društva Šentjur s predstavitvijo 19. zbornika Z besedami do Lune in nazaj.

Od ustanovitve literarnega društva Šentjur sta že dve desetletji, ki predstavljata že dobro izpolnjeno obdobje ustvarjalcev, ki so se posvečali besedi in sobivanju ter svoje delo jemali za poslanstvo, kar nedvomno tudi je. Vsaka nadaljnja misel je popotnica naslednjim rodovom in v sleherniku je lahko prisotna vesoljna nit. Široka postavljena nit pišočih in razmišljujočih sega daleč nad obzorje in se prebija tudi skozi atmosfero do Lune in nazaj. Prav vsi avtorji zbornika se kar niso odločili za razpisano tematiko, ampak so raje ostali pri svojem, ker se prav tam počutijo neomejeni in svobodni.

Zbrani pa so seveda imeli možnost prisluhniti nekaterim izbranim delom, ki se poleg še drugih pojavijo v zborniku.  občinstvu so nekaj pesmi avtorji prebrali kar sami, nekatere vrstice ostalih avtorjev pa so prebirali Anita Koleša, Kvirina Martina Zupanc in Vid Palčnik. Prvič v zgodovini literarnega društva so na prireditvi podelili priznanja območne izpostave avtorjem zbornika. Priznaja so prejeli vsi tisti, ki so v zborniku sodelovali vsaj desetkrat ali pa celo več kot petnajtkrat.

Zvest domačim okvirjem

Poleg izida 19. Zbornika so na prireditvi podelili tudi priznanja JSKD območni izpostavi Šentjur in Zvezi kulturnih društev Šentjur. Kot je povedala Marija Rataj, so letos za nagrajence bili izbrani: Rado Palir, ki je priznanje dobil zaradi svoje izjemne vloge pri vsakoletni izdaji zbornika, za svoje mentorsko in uredniško delo ter 20-letno ustvarjanje znotraj literarnega društva. Palir je ustanovni član Literarnega društva in eden ključnih oseb, brez katerega si ne znajo predstavljati izdaje zbornika. S svojimi prispevki je sodeloval v vseh zbornikih. Večkrat je bil tudi član komisije za pregled vsebine ali član uredniškega odbora. Literarno ustvarjanje presega lokalne okvirje, a je kljub letom in dosežkom ostal zvest domačim okvirjem in s svojim delom pripomogel h kakovosti literarnih društvenih izdaj.

Ohranjajmo dediščino

Priznanje za svoje delo je prav tako prejela Tanja Gobec zaradi svoje aktivne dejavnosti in pri delu z mladimi za ohranjanje ljudskega plesnega in glasbenega izročila v občini Šentjur. Ohranjanje kulturne dediščine je dejavnost, ki ima svoje privržence in aktivne udeležence predvsem med starejšimi občani, tistimi, ki jih spomini vežejo na mladost in preteklost ter tako segajo daleč v preteklost. Gobčevi uspeva navduševati mlade z glasbo in plesom, kar se kaže tudi v folklorni skupini Lintvar. Zaradi njenega aktivnega sodelovanja z ljudskimi godci in pevci, mladimi plesnimi mentorji v naši občini ohranjamo plesno in glasbeno izročilo in dediščino naših prednikov.

Zanesljiv, srčen in predan …

Kot tretji nagrajenec pa je član Moškega pevskega zbora Planina pri Sevnici Franc Špan. Petinštirideset let srčne predanosti moškemu pevskemu zboru je dolga doba. Špan je priznanje prejel zaradi svoje srčne predanosti  in za vzgledno arhiviranje društvenega gradiva. »Frenk«, kot ga kličejo člani MPZ, je izjemno predan zboru. Opisujejo ga kot zanesljivega in srčnega prijatelja, z redno in pravočasno udeležbo na vajah pa je tudi zgled sopevcem. Znotraj društva ima že leta pomembno nalogo, da ohranja in skrbno zapisuje vse pomembne dogodke ter tako ohranja vedenje o vsej zgodovini društva in kraja Planina.

Organizatorji prireditve so za obiskovalce v avli dvorane IKC pripravili simulacijo, kjer so se lahko s posebnimi pripomočki sprehodili med planeti našega osončja. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Kajuhovih sto so se spomnili tudi v Šentjurju

Tjaša Ferlež

Predstavila dela ustvarjena v koronskem času

Jure Godler

Podelili priznanja zaslužnim kulturnim delavcem

Jure Godler

Bil je protestni večer ….

Jure Godler

Literati o letu korone v pesmi, besedi, sliki in filmu

Jure Godler

Ta veseli dan kulture letos precej drugačen

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več