19.6 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

Ta vražje stkale zgodbo o čarovnicah

Šentjur, 15. 6. 2024 – Praznik kulture se je v soboto nadaljeval tudi po 2. KUL bazarju. Obiskovalci so imeli možnost na Ipavčevem vrtu prisluhniti prepletu ljudskih zgodb, ki so jih stkale pripovedovalke pripovedovalske skupine Tu in tam. Pripovedovalsko skupino sestavljajo Petra Čičič, Daša Ozimek in Nuša Komplet Peperko, za vzdušje pa je na klavirju poskrbela Pia Skušek. “Pripovedovalska skupina Tu in tam prihaja res od tu in tam,” nam je v smehu zaupala Nuša Komplet Peperko. Dekleta so se spoznala na pripovedovalskem vretenu – na delavnicah pripovedovanja na Vodnikovi domačiji dobrih deset let nazaj. Od takrat pa delujejo v večjih ali manjših zasedbah. Udeležijo se okoli 10 pripovedovalskih dogodkov na leto.

Na nastopu v Šentjurju so pripravile preplet “hudičevih” zgodb in dodale zgodbe o coprnicah, ki jih je lani izdala dobjanska pisateljica Marija Plemenitaš. V zanimivem pripovedovanju zgodb so prepletle kar tri coprniške zgodbe, vse skupaj pa povezale v eno celoto. Celotno zgodbo so poimenovale Ta vražje in je preplet ljudskih zgodb, vraž o hudičih, coprnicah in strašljivih dogodkih. Pripovedovalska skupina Tu in tam jih je nabirala po kovačijah, kjer se zloba še posebej rada drži, našla jih je v ljubezenskih zgodbah s hudičevo bolečim koncem in tudi v zgodbah iz šentjurskega konca.

“Vedno znova se prepustimo posameznemu prizorišču in prostoru, saj mora biti pripovedovanje tudi odzivno do poslušalcev,” je dodala Kompletova. Za dramarturgijo na klavirju pa je je poskrbela Pia Skušek, ki se je pridružila skupini zelo spontano. “Pred leti sem bila na eni od vražjih zgodb in bila sem navdušena. Ko so dekleta pripravljala drugi del teh zgodb, sem bila že zraven,” je dodala pianistka. S klavirjem in pripovedovanjem pa ustvarjajo nov svet, ki poslušalce hitro posrka v zgodbo. Za grajenje vzdušja pa pianistka uporablja nekaj taktov znanih klasičnih melodij in ljudkih pesmi s prepletom improvizacije. Odličen pripovedovalski večer žal ni pritegnil množice poslušalcev, pa čeprav si je to glede na slišano in doživeto pripovedovanje zagotovo zaslužil. (Jure Godler)

Sorodne novice

Peta knjiga Marije Plemenitaš »Z očetom sva šla coprnice gledat«

Urša Kajba
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več