18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Trgatev 2019: Rdeče vino je odlično za srce

Šentjur, 3. 10. 2019 – Eno najlepših opravil v vinogradih je zagotovo trgatev. Tudi modra kavčina, potomka mariborske stare trte je znova bogato obrodila. Očitno mariborčanki paše lega v Zgornjem trgu, saj letos niti mestni viničar Jurij Malovrh ni več štel grozdov kot nekoč. Za protokol trgatve pa sta s pomočnikom Alojzem Krajncem “ta najviše ležeče” grozde že potrgala. Tokrat so trgatev izvedli kar med tednom – v četrtek – in kljub temu se je zbrala pisana množica vinogradnikov, pa tudi ostalih.

Zbrane je uvodoma nagovoril gospodar vinske trte, župan občine Šentjur mag. Marko Diaci. Kot je že navada in ta protokolarni dogodek dela zanimiv, sta se znova besedno spoprijela z mestnim viničarjem Malovrhom. “V nedeljo smo potrgali tudi v Gorici po Slivnici, kjer so kolegi iz Hrvaške prinesli tudi odojka, kar pomeni, da so postavili nove standarde za trgatev,” je povedal župan ter nadaljeval: “da bomo pred tem imeli merjenje holesterola v krvi. Ker v vinogradništvu si holesterol lahko privoščimo, gama GT pa ne,” je vrgel kost mestnemu viničarju.

“Gospodar se je popravil od lanskega leta – vsaj prasca nam je obljubil, če že drugega ne,” mu ni ostal dolžan mestni viničar. Prav tako ga je pomiril glede povečanega holesterola – tega se lahko uspešno zbija z rdečim vinom, ki topi maščobe. Dodal je še, da je bilo letos za vinogradnike težko leto. Spomladi je počasi odganjalo, prišla je huda vročina, nato še dež, kar so odlični pogoji za bolezni trte. Prav tako je izpostavil krizo v vinogradništvu za majhne in srednje vinogradnike, saj cene grozdja za odkup padajo, prav tako cene vin. Ljudje rajši kupujejo poceni vino, ki pride iz uvoza, ki ni raslo pri materi trti, ampak po vsej verjetnosti v kakšnem tankerju. Za kulturno popestritev so poskrbeli plesalci Mladinske folklorne skupine Lintvar s svojimi godci. Po končani trgatvi so se obiskovalci lahko okrepčali na vrtu Ipavčeve hiše. (Jure Godler)

Sorodne novice

Z novo vinsko kraljico porezali staro trto, rezali tudi v Gorici

Jure Godler

Potrgali so šentjursko žametovko

Jure Godler

Porezali tudi šentjursko žametovko

Jure Godler

Tudi na šentjurski trgatvi – pečen odojek

Jure Godler

V krožišču potrgali velikanske grozde

Jure Godler

Četrt stoletja stara potomka najstarejše trte bogato obrodila

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več