4.6 C
Šentjur pri Celju
06/04/2020
sentjur.net

Trojno zlato v Loko pri Žusmu

Gornja Radgona, 20. 4. 2019 – Anton Gajšek in sin Primož iz Loke pri Žusmu sta sodelovala na 2. ocenjevanju divjačinskih salam, ki se je odvijalo v sklopu 11. Mednarodnega sejma lovstva in ribištva v Gornji Radgoni LOV 2019.

Na ocenjevanju je sodelovalo 17 prijaviteljev z 31 izdelki. Ocenila jih je strokovna komisija v naslednji sestavi: predsednik Zdenko Čuš – Lovska družina Pobrežje, ter člani Irena Kos – Kmetijsko-gozdarska zbornica Celje, Igor Kustec – Panvita MIR d.d. in Zdenka Tompa -gastronom, kulinarik. Komisija je ugotovila, da se je kvaliteta salam, poslanih na ocenjevanje, močno dvignila. Za izdelavo je bilo uporabljeno odlično meso slovenske divjadi. Seveda pa brez znanja in zagnanosti sodelujočih ne bi nastali tako odlični izdelki. Poudariti je potrebno, da brez prenosa svojega znanja o izdelavi salam na mlajše rodove ne bo vidnega napredka.

Znanje prenaša na sina

Prav to znanje o samem mesu, izdelavi, sušenju do končnega produkta, ki se da na mizo, prenaša Anton Gajšek na svojega sina Primoža. Na LOV-u 2019 je Anton Gajšek prejel dve zlati medalji, in sicer za salamo divjega prašiča – 70% in salamo divjega prašiča – 80%, sin Primož pa zlato medaljo za jelenovo salamo. Med vidnimi gosti so sejem LOV 2019 obiskali tudi Dejan Židan, predsednik Državnega zbora, Peter Misja, podpredsednik Turistične zveze Slovenije in župan občine Podčetrtek, ki je v izjavi poudaril: »Turizem se čedalje bolj razvija. Za razvoj je potrebna dobra promocija. In tudi Pomurski sejem je dobra priložnost za predstavitev.«

Anton Gajšek je bil tudi zmagovalec na Prazniku domačih salam na Sladki Gori, ki jo je organiziralo Turistično društvo Skriti Biser Sladka Gora, drugo mesto je osvojil Jožef Vouk, Šentjur, tretje Drago Majcen, Dobrna, in četrto Kmetija Tratenšek, Podplat. Štiri najbolje ocenjene vzorce tudi letos pelje na državno tekmovanje v Šmarjeto pri Novem mestu. Priznanja in medalje je Gajšek prejel tudi na ocenjevanju v Dobju in Bistrici ob Sotli.

(Milenka Blažević, foto: Jure Zauneker, FOTO KLUB Šmarje pri Jelšah, Jože Lipar)

Sorodne novice

Anton Gajšek – prvak sejma LOV 2017

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več