1.4 C
Šentjur pri Celju
22/04/2024
sentjur.net

Tudi na šentjurski trgatvi – pečen odojek

Šentjur. 28. 9. 2022 – V šentjruskem Zgornjem trgu raste vinska trta. Modra kavčina je potomka mariborske trte, ki je najstarejša trta na svetu in je tudi vpisana v Guinnesovo knjigo rekordov. Po oceni naj bi bila stara okoli 450 let in ima tudi lasten muzej v Hiši stare trte v Mariboru. Trta je sorte žametovka ali modra kavčina in je ena najstarejših udomačenih žlahtnih vrst na Slovenskem. Podmladek te trte je Občina Šentjur od Mestne občine Šentjur prejela leta 1998 in jo posadila ob Ipavčevi hiši. Za trto pa že 12 let skrbita mestni viničar Jurij Malovrh in njegov pomočnik Alojz Krajnc.

Ob tej trti pa dvakrat na leto potekajo tudi tradicionalna vinogradniška opravila – rezitev trte in seveda trgatev. Slednjo so letos opravili v sredo. Trta se je v 24 letih, kar raste pri nas, razrasla visoko po steni hiše, kar pa pomeni, da opravila na trti postajajo zahtevnejša, saj mora vinogradnik stati na lestvi. K sreči pa mestni viničar in njegov pomočnik večino težkega dela opravita pred protokolarno trgatvijo. Za župana Občine Šentjur mag. Marka Diacija, ki je po funkciji tudi gospodar te trte, pa pustita le nekaj grozdov.

Pečen odojek

Vinogradniška opravila, pa so vrsto let tudi v znamenju hudomušnih besednih dvobojev med mestnim viničarjem in županom. Dolga leta je Malovrh vzpodbujal župana, da bi se spodobilo, da bi trgačem in ostalim obiskovalcem trgatve župan častil tudi pečenega odojka. Sodu pa je izbilo dno tudi dejstvo, da so na podobni protokolarni trgatvi v Gorici pri Slivnici, člani Vinogradniškega društva sv. Urban, od prijateljev iz Hrvaške takšnega odojka tudi dobili.

Zato je čar letošnje trgatve, zagotovo ukradlo pričakovanje mesne specialitete, ki ga je pripravilo Gostišče Bohorč. Zbrani so se prestavili na vrt Ipavčeve hiše in se navdušeno mastili ob okusni hrani. Zbrane je po tem ko so pojedli tudi uradno pozdravil župan, ter se zahvalil tudi mestnemu vinčarju in njegovemu pomočniku Alojzu Krajncu, za skrb in nego naše stare trte. Zbrane je pozdravila tudi vinska kraljica sv. Helene Monika Narat. Jurij Malovrh pa je dodal, da bo letošnja vinska bera predvsem odvisna od lokacije vinograda, saj je ponekod pridelek povsem uničila huda toča, drugod, kjer pa je bilo vinogradom prizanešeno pa bo vino verjetno zelo kakovostno. Potrgano grozdje žametovke, pa so obiskovalci počasi pozobali. Za glasbeno popestritev bosta zaigrala godca Mladinske folklorne skupine Lintvar Žan Vodeb in Anže Ljubej(Jure Godler)

Sorodne novice

Potrgali so šentjursko žametovko

Jure Godler

Razglasili najboljša vina, salame in kruh ter prisluhnili glasbi

Tjaša Ferlež

Porezali tudi šentjursko žametovko

Jure Godler

Protokol rezitve trte opravili kar na Ipavčevem vrtu

Jure Godler

V krožišču potrgali velikanske grozde

Jure Godler

Četrt stoletja stara potomka najstarejše trte bogato obrodila

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več