14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

V Dobrini uspela še ena Dobrinska noč

Dobrina, 1. 7. 2023 – Dobrinska noč je tradicionalna prireditev Društva Izviri Dobrina in sodi v Šentjursko poletje. Organizatorji s predsednico Danico Recko poskrbijo, da etnografski, kulturni in športni dogodek vedno znova zaživi. Tudi tokrat so pripravili pestro dogajanje – od razstave umetniških del, ustvarjalne delavnice za otroke, razstavno-prodajni kotiček društva itd. Posebno pozornost so znova namenili prikazu starih običajev – preja iz ovčje volne, luščenje koruze, kovačija, rezbarjenje, pridelava oglja, prikaz pogonskega vozila na oglje. Posebej pa so ponosni na spominsko sobo Daniela Artička.

Vsako leto izbirajo tudi naj pršjačo. Svoje dobrote je pred strokovno komisijo prineslo dvanajst gospodinj, napekle pa so petnajst pršjač. Od teh so bile dve pršjače zlate, ki sta ju spekli Zvonka Kolar in Katarina Smole. Naj pršjačo so naredili na Turistični kmetiji Žurej. V kategoriji Naj pršjača z dodatki je bilo devet zlatih, ki so jih spekle Brigita Lesjak iz Gorice pri Slivnici, Marija Lunar s Kalobja, Kristinka Smole iz Bokovja, trgovina Jager iz Šentjurja, gostišče Obrez iz Žegra, Velbana gorca iz Virštanj, naziv Naj pršjača z dodatki pa si je prislužila Vikica Artnak iz Hrastja. Ocenjevalna komisija v sestavi predsednice Jane Kropec, inž. živ., ter članov Slavka Šarlaha, živ. teh. – upok., in Vesne Mihalič, univ. dipl. inž. agr., je imela skozi ocenjevanje polne roke dela.

Daniel Artiček ml. je bil prvič v Dobrini, saj je nastopal v sklopu kulturnega dogajanja in si ob tem ogledal tudi očetovo spominsko sobo, nad katero je bil vidno navdušen. Poleg Artička pa so v kulturnem programu nastopili še Zala Bobek in Vid Leitinger, Andreja Križan Lipnik in Franci Lipnik ter fantje z Žusma. Zbrane pa sta pozdravila tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci in predsednik KS Loka pri Žusmu Srečko Krajnčan.  V večernih urah je dogajanje zaokrožila še velika veselica, zbrani so se po plesišču vrteli ob zvokih ansambla Grand Kvintet. Člani društva so poskrbeli tudi za spremljajoče dobrote, manjkal ni niti srečelov. (Tjaša Ferlež, foto: Franci Hrovatič)

Fotografije si lahko ogledate na tej povezavi.

Sorodne novice

Stoječe ovacije za pevce iz Šentvida pri Planini

Tjaša Ferlež

Tudi na osmem Izzivu p(ol)etja sijalo sonce

Jure Godler

Cirkusanta Malek navdušila najmlajše

Jure Godler

Zgodba o popevki pod mavrico

Jure Godler

»Moja dežela – lepa in gostoljubna«

Tjaša Ferlež

Prikazali pravilno obrazovanje sadnega drevja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več