28/01/2021
sentjur.net

V duhu delavskih pravic na Resevni

Šentjur, 1. 5. 2018 – Po kurjenju kresov na predvečer 1. maja je pri nas že tradicija, da sledi prvomajsko druženje na Resevni v počastitev mednarodnega praznika dela. Ravno ta dela prosti dan nas spominja na dogodke izpred 132 let, ko so se v Chicagu zbrale delavske množice in zahtevale več pravic za delavce, med drugimi tudi uzakonjen osem urni delovnik. “Tudi danes bi se tem delavcem lahko marsikdo pridružil ob tej stavkovni zahtevi, saj se delovni čas danes marsikje podaljšuje krepko čez osem ur,” je uvodoma povedala povezovalka programa Breda Pavlič. Dodala pa je, da vseeno ta dela prosti dan izkoristimo za pohod v naravo in prijetno druženje s prijatelji.

Letošnje druženje na Resevni so ponovno organizarali člani Planinskega društva Šentjur, skupaj z Iveto Perc, najemnico planinskega doma na Resevni. Zbrane pa je pozdravil predsednik PD Šentjur Peter Jevšnik. Izpostavil je, da danes veliko število zaposlenih prejema minimalno plačo. Ta pa ni zadostna, da bi se delavec lahko normalno pretolkel skozi mesec in mora pomoč iskati tudi na Rdečem križu in pri prijateljih kljub temu, da ima zaposlitev. “Sindikati pa v nedogled grozijo s stavkami, od tega pa delavec nima nič,” je bil kritičen Jevšnik.

Na Resevno se je pripeljal s kolesom tudi naš župan mag. Marko Diaci. V razmislek je povedal,  naj si ne delamo iluzij, da sta dva prosta dneva ob prvem maju samoumevna. To so nam priborili naši predniki in iz tega dneva so črpali moč, pogum in vztrajnost. Poudaril je tudi, da je delo vrednota in to znanje moramo prenesti na naše otroke.

Za kulturni program so poskrbeli “prijatelji Resevne” – zbor pevcev, ki jih je vodil Peter Krč. Svoj talent je pokazal mladi pevec in harmonikar Matej Zalar, ki je kljub mladosti neločljivo povezan z Resevno, saj živi ob njenem vznožju. Zaigral je že skoraj pozabljeno pesem “Naša Resevna”. Za to, da so se obiskovalci Resevne še zavrteli ob glasbi, so poskrbeli Mladi korenjaki. Na jasi so kot ponavadi uredili svoj tabor šentjurski taborniki iz Roda divjega petelina, ki so na jasi tudi prespali noč. Ti imajo velike načrte z jaso, med drugim bi tudi radi umaknili dva postarana bivalna zabojnika, na tem mestu pa zgradili brunarico, ki se bo veliko bolj zlila z resevniško naravo. (Jure Godler)

 

 

Sorodne novice

VIDEO: Vir(tu)alne pihalce gasilci ponesli po občini

ViP

#koronaintervju št. 8: Iveta Perc, oskrbnica Planinskega doma na Resevni

ViP

Prejeli smo: Pohod po obronkih naše občine

Jure Godler

Strela zanetila požar na Planinskem domu Resevna

Jure Godler

Potopis: Krvavi pot do slovenstva

Jure Godler

Resevna: Čas za nov upor delavcev

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več