18.9 C
Šentjur pri Celju
15/08/2022
sentjur.net

V Gorici pri Slivnici helikopter slovenske vojske

Gorica pri Slivnici, 8. 6. 2021 – V torek je za Kulturnim domom v Gorici pri Slivnici letal helikopter Slovenske vojske in marsikdo se je zagotovo spraševal, kaj se dogajalo. Potekal je namreč praktični del usposabljanja gasilcev za uporabo helikopterja pri gašenju požarov v naravnem okolju, na katerega je bilo s strani Gasilske zveze Slovenije napotenih 37 kandidatov. Od tega kar štirje tudi iz Gasilske zveze Šentjur, in sicer dva člana iz PGD Dramlje in 2 člana iz PGD Planina pri Sevnici.

Ob intervencijah gašenja požarov v naravi je pričakovati večje površine ogroženega težko dostopnega območja, kar pa z vidika gašenja lahko predstavlja problem pri zagotavljanju zadostnih količin in dobavi požarne vode na požarišče. V danem trenutku se lahko tako za premik gasilskih skupin na ogroženo območje, kakor tudi za transport požarne vode ali konkretno gašenje požara uporabijo helikopter.

Helikopterska pomoč

Dvodnevno usposabljanje, ki je potekalo pod vodstvom Gasilske šole – Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje IG, je bilo namenjeno seznanitvi in usposobitvi gasilcev za delo v območju zrakoplovov in za delo iz zrakoplovov Slovenske vojske in Policije. Na teoretičnem delu so se tečajniki seznanili z vrstami helikopterjev, njihovimi taktično tehničnimi lastnostmi ter dodatno opremo, namenjeno gašenju požarov v naravi. Na praktičnem delu pa so se seznanili z osebno zaščitno opremo, ki jo morajo uporabljati pri tovrstnih posredovanjih, pravilno izbiro in zavarovanjem prostora za pristanek helikopterja ter postavitev bazena za zagotavljanje požarne vode. V nadaljevanju pa so urili postopke polnjenja bazena, nudenja pomoči posadki helikopterja pri zajemanju vode iz bazena ter postopke pravilnega vstopa in izstopa iz helikopterja.

Intervencija, kjer bi izrecno potrebovali helikopter za gašenje, je bila v naših krajih izvedena že pred nekaj leti, ko je gorelo pobočje Bohorja, vendar takrat helikopter zaradi vremenskih razmer žal ni mogel vzleteti, je pa v začetku aprila letos požar zajel velik del gozda na Resevni. S požarom se je kar nekaj ur borilo več gasilskih društev, na pomoč pa so tudi že pozvali helikopter, ki pa je bil kasneje zaradi obvladovanja požara odpovedan. Izobraževanje, kot je delo s helikopterjem, je namenjeno posebno gašenju na težko dostopnemu območju. Žal pa se za ta tečaj odloča vse manj članov gasilskih društev. Za naslednje leto je že zdaj dogovorjeno, da se bo tečaj praktičnih vaj dela s helikopterjem ponovno odvijal v naših krajih.

Veselje otrok

Helikopter in del tečaja so si ogledali tudi otroci bližnjega vrtca – enote Slivnica. Navdušenje otrok nad videnim so začinili piloti, ki so si med tečajem vzeli čas in otrokom dodobra pokazali helikopter, opremo in dejansko izvedbo vaje. Veselje in navdušenje so otroci na svojih obrazih težko skrili. (Tjaša Ferlež: Foto: Poveljnik GZ Šentjur)

Sorodne novice

Pred 100 leti se je rodil Rafko Vodeb

ViP

Del gasilske olimpijade tudi v naših krajih

Tjaša Ferlež

Čelno trčenje usodno za 78-letnika

ViP

Kar 32 ekip se je pomerilo na tekmovanju v Celju

Tjaša Ferlež

V tretje je članicam uspelo izpeljati druženje

Tjaša Ferlež

Ob kulturnem prazniku recital z Lučko Počkaj

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več