23.1 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

V naši soseščini znova opažen medved

Trobni dol, 6. junija 2023 – Blizu meja naše občine je bil znova opažen medved. Po Facebooku je zaokrožil posnetek, kako je kosmatinec tekel v bližini cestišča v Trobnem dolu v Občini Laško. Posamezna poročila je bilo sicer zaznati že v minulih dneh.

Ob tem velja ponoviti opozorila strokovnjakov, da se medvedi srečanju s človekom raje izognejo. Zato je pomembno, da smo ob hoji po gozdu dovolj glasni, prepevamo ali žvižgamo in tako medveda še pravočasno opozorimo na svojo prisotnost. Tako ravnamo tudi v primeru, ko zaznamo medveda, ki nas ni opazil, in se mirno ritensko umaknemo v smeri prihoda. V kolikor se medved ne more pravočasno umakniti, je pomembno, da ohranjamo mirno kri, ne kričimo in ne kažemo gibov, ki bi jih lahko medved čutil kot ogrožajoče. Prav tako moramo imeti pse na povodcih.

Posebno nevarno pa je približevanje medvedjim mladičem ali medvedkam z mladiči, saj jih bodo mame varovale z življenjem. Da se medvedi ne bi približevali domovom, odstranimo organske vire hrane (smeti, klavniške odpadke, tropine, nezavarovane čebelnjake …) izpred domovanj. (Foto: zajem zaslona FB/Zdenko Gračnar)

Sorodne novice

Previdnost pri sprehodu po Jarmovcu

Jure Godler

Po Gorici pri Slivnici medved viden tudi v Dobju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več