17.9 C
Šentjur pri Celju
13/06/2021
sentjur.net

V naslednjem desetletju kar dva gasilska domova

Šentjur, 23. 3. 2021 – Tudi gasilske organizacije morajo redno načrtovati razvoj gasilstva v kraju. Takšen je tudi dokument “Dolgoročni program razvoja gasilstva Občine Šentjur za obdobje 2021-2030”, katerega je pripravila Gasilska zveza skupaj v sodelovanju z gasilskimi društvi in so ga potrdili na marčevskem občinskem svetu Občine Šentjur. Gasilska organizacija je v 150-letnem delovanju postala najštevilčnejša in najpomembnejša reševalna služba v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. V Sloveniji v njej sodeluje preko 190.000 članov. V naši občini deluje 11 prostovoljnih gasilskih društev, ki se povezujejo v Gasilsko zvezo Šentjur. V zvezo pa so povezani tudi člani PGD Dobje iz sosednje občine.

Članstvo

Osnovna naloga vsakega prostovoljnega gasilskega društva je skrb za članstvo. Poseben poudarek je ravno na kadrovanju mladih v svoje vrste, zato se gasilci nemalokrat povezujejo z osnovnimi šolami. Mlade načrtno usmerjajo, jih izobražujejo, da bodo, ko dopolnijo 18 let, lahko nekoč stopili v operativne enote. “Slovensko prostovoljno gasilstvo je nacionalno bogastvo in fenomen, ki je v svetu redkost, kažejo pa se potrebe po ureditvi statusa prostovoljnih gasilcev, ki sodelujejo pri številnih nesrečah in požarih,” so zapisali v dolgoročnem programu.

Skupaj je v šentjurskih društvih, ki delujejo na območju občine Šentjur, včlanjenih kar 1994 občanov, od tega jih je kar 361 operativnih gasilcev in 27 rezervnih operativcev. Gasilskih pripravnikov pa je 69. Razveseljive so tudi številke o gasilskem podmladku – ki ga tvori 169 pionirjev in 381 mladincev. V poročilu pa opažajo, da je najtežje motivirati mladino ravno v samem središču občine, saj imajo mladi tam veliko več možnosti za druge aktivnosti. V PGD Šentjur, ki je društvo četrte kategorije, pa opažajo pomanjkanje operativnih gasilcev. Teh je v Šentjurju 41, po kategorizaciji društva pa bi morali imeti 54 operativnih gasilcev.

Oprema

Na podlagi vsakoletnih razpisov zagotavljajo v zvezi načrtno posodabljanje in modernizacijo gasilske zaščitne in reševalne opreme. V zadnjem desetletju so v GZ Šentjur izvedli večino zadanih nalog, zamenjali pa so tudi številna gasilska vozila, ki so bila predvidena za zamenjavo. Nekatera društva pa so zaradi optimalne uporabe finančnih sredstev svoja vozila obnovila in jim tako podaljšala življenjsko dobo. Na Planini pri Sevnici pa niso uspeli kupiti gasilskega vozila za gašenje gozdnih požarov, za katerega je bilo predvideno financiranje s strani države, ker tega ni bilo. Zaradi iztrošenosti so zamenjali tudi 7 prenosnih brizgaln MB 8/8.

V okviru skupne nabave zaščitne gasilske opreme pa vedno po dogovoru participira tudi Občina Šentjur v deležu 50 %, toliko pa morajo zagotoviti tudi gasilska društva sama. S takšnim pristopom skušajo vzdrževati zahtevano minimalno opremljenost operativnega gasilca.

Nova gasilska domova

V razvojnem načrtu, ki ga je pripravila GZ Šentjur, ugotavljajo, da je večina gasilskih domov v občini Šentjur dobro vzdrževanih in funkcionalno opremljenih. Gasilska domova v Šentjurju in Planini pri Sevnici pa ne zagotavljata funkcionalnosti in potrebnih prostorov glede na kategorizacijo društev. Zaradi tega v zvezi predlagajo, da en gasilski dom izgradijo v prvi polovici programskega obdobja – do leta 2025 – in drugega v drugi polovici do 2030. V sklopu izgradnje gasilskega doma v Šentjurju se predvideva zagotoviti tudi prostore GZ Šentjur z garažo za vozilo GVZ in prostorom za skladiščenje opreme za tekmovanje in usposabljanje. Sredstva za novogradnjo domov bo zagotovila Občina Šentjur vsaj v višini 50%.

Prav tako se bodo v zvezi prizadevali, da bodo zamenjali in dokupili večino osebne zaščitne opreme gasilca, motorne brizgalne in črpalke za intervencije ob večjih naravnih in drugih nesrečah. V naslednjih desetih letih je predviden nakup dveh motornih brizgaln – na Prevorju (v letu 2021) in Slivnici (v letu 2029). Po tem, ko so v PGD Šentjur zamenjali staro gasilsko cisterno iz leta 1994, sta po starosti naslednji na vrsti iz PGD Dobrina (iz leta 1996) in PGD Planina pri Sevnici (iz leta 1996). Vendar bosta zamenjani pred njima gasilsko vozilo za prevoz moštva iz PGD Ponikva v letu 2021 in manjše gasilsko vozilo GV-1 iz PGD Loka pri Žusmu v 2022.

Zaradi velikih stroškov novega gasilskega vozila in optimalne porabe finančnih sredstev pa se prostovoljna društva odločajo za nadgradnje in obnove gasilskih vozil, ki so še za to ustrezna. S tem starejšemu vozilu podaljšajo njegovo življensko dobo. Za takšen način so se odločili v prostovoljnih gasilskih društvih Ponikva (2 vozili), Kalobje, Slivnica pri Celju, Planini pri Sevnici, Loki pri Žusmu in Šentjurju.

Občina Šentjur za požarno varnost skupaj s požarnimi taksami zagotavlja gasilstvu v povprečju 1,58 % sredstev primarne porabe občinskega proračuna. Ta odstotek si bo občina v naslednjem desetletju prizadevala postopoma povečati do priporočljivega obsega 3 % sredstev primarne porabe občinskega proračuna. (Jure Godler)

Sorodne novice

Mlaji in budnice v pozdrav 1. maju

Tjaša Ferlež

Planinčani imajo pripravljeno idejno zasnovo za nov gasilski dom

Tjaša Ferlež

Nov gasilski dom, delovna akcija in požar v podjetju Tajfun

Tjaša Ferlež

Gasilska zveza Šentjur: Uspešno opravili tečaj IDA

Tjaša Ferlež

Gasilci opozarjajo: Previdno pri kurjenju v naravi

Tjaša Ferlež

Začetek leta s Petrolovo donacijo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več