17.2 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net
Kulturna zaveza

V novi Kulturni z(a)vezi tudi najvišje državne instance

Šentjur, januar 2023 – Pestro leto je za našimi kraji tudi na področju kulture. Zaznamovalo jo je predvsem ponovno odpiranje dejavnosti po koroni. Že zrela za govor o tradiciji pa je tudi tretja Kulturna z(a)veza, ki je izšla ravno nekaj dni pred novim letom. Tudi v tokratni številki je zajeto lanskoletno dogajanje v Zvezi kulturnih društev Šentjur, ki združuje kulturna društva občin Šentjur in Dobje.

Uredniški trio – Kvirina Martina Zupanc, Jure Godler in Barbara Gradič Oset – je šentjurski kulturni časopis znova začrtal kot časopis o zgodbah in ljudeh, ki stopajo iz okvirja, na kar opozarja tudi zadnja stran. Kot pravi Barbara Gradič Oset, so poskušali zajeti dogajanje, presežke in tudi izboljšave ter kritičen pogled na opravljeno delo. Izpostavlja tudi več vrhuncev vsebine: “Predstavljamo Plečnikovo leto, društvo Skrinja, lanskoletne nagrajence na kulturnem področju, okroglo mizo s predsednikom Zveze kulturnih društev Slovenije Tomažem Simetingerjem o ljubiteljski kulturi, novih šentjurskih krožiščih, knjigi Še zgodb! in še bi lahko naštevali.” 

Med časovnimi količki, ki so v kulturnem smislu precej zaznamovali minulo leto, je tudi imenovanje Šentjurčanke Aste Vrečko na mesto ministrice za kulturo Republike Slovenije. V tretji Kulturni z(a)vezi je ob ogledu poslikave v novem šentjurskem podhodu med drugim spregovorila o ljubiteljski kulturi in njenem pogledu na kulturno plat Šentjurja. Med visokimi predstavniki slovenske politike se je v časopisu znašel tudi zdaj že nekdanji predsednik republike Borut Pahor. O svojem bogatem, več kot 55-letnem udejstvovanju v Moškem pevskem zboru skladateljev Ipavcev pa je v obsežnem intervjuju spregovoril Rado Frece.

Znova vsebinsko bogata Kulturna z(a)veza ob koncu poskrbi tudi za nekaj lahkotnejše vsebine, razvedrilo na temo Plečnika. Za razliko od svojih predhodnic pa tretja izdaja ni prišla v vsak poštni nabiralnik, saj so bili stroški previsoki. A ustvarjalci poudarjajo, da lahko prav vsakdo, ki si ga želi, dobi svoj izvod. Lahko jih kontaktira na zvezo kulturnih društev, svoj izvod pa lahko prevzamejo tudi pri lokalnih kulturnih društvih in Knjižnici Šentjur.

Sorodne novice

Predstavili Kulturno z(a)vezo in decembrsko dogajanje

Jure Godler

Ta veseli dan kulture – praznovanje raznolikosti v Šentjurju

Jure Godler

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler

Šentjurčanki med najbolj uspešnimi politiki septembra

ViP

Kelti so že četrtič zavzeli Rifnik

Jure Godler

Asta Vrečko nova vodja Levice

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več