21.7 C
Šentjur pri Celju
28/07/2021
sentjur.net

V spomin padlim na Resevni

Šentjur, 23. 3. 2019 – Vsako leto organizatorji Združenje borcev za vrednote NOB, skupaj s Mestno skupnostjo Šentjur in KS Šentjur Rifnik, Občino Šentjur, OŠ Franja Malgaja Šentjur in drugimi pripravijo spominsko slovesnost padlim partizanom na Resevni. Tukaj sta med drugimi, 18. marca 1945 padla tudi Cvetka Jerin in Dušan Lah. Padlim borcem pa so se poklonili tudi praporščaki, častna vojaška straža ter tudi novomeška revirska četa partizanov. Sončno vreme je tokrat šlo na roko organizatorjem in na jaso pred spomenikom privabilo lepo število poslušalcev. Prireditev je povezovala Anita Koleša.

 

Zamegljevanje dejstev II. svetovne vojne

Venec na spomenik padlim borcem je položila Marjanca Gorinšek – Katja, partizanka, ki se je borila tod okoli. Zbrane pa je pozdravil tudi predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Ivan Dvoršek. Ta je v svojem govoru izstavil, da se danes srečujemo s prizadevanji prevrednotenja zgodovinskih dejstev s ciljem opravičiti neopravičljivo – kolaboracijo dela ljubljanske politike ob blagoslovu dela takratne ljubljanske cerkve.

“Soočamo se s tem, da italijanska politika vedno znova enostransko prikazuje zgodovino druge svetovne vojen in čas pred in po njej. Pri tem pa pozabljajo omeniti zločine na bazovici, pozabljajo na taborišče Gonars, na koncentracijsko taborišče Rab,” je povedal Dvoršek, ter dodal skrb kako zgodovino po svoje predstavlja trenutni predsednik evropskega parlamenta. Izpostavil je tudi, da se kuša pozabiti ali zamegliti dejstva kdo je bil osvoboditelj in kdo so bili okupatorji in izdajalci.

Osrednji govor je tokrat imel Mirko Čander. Ta je zbral številna dejstva o Kozjanskem odredu, ki je že bil na pragu konca vojne pri nas, a ga številni borci niso dočakali. Na obronkih Resevne, Langerjevih pečin in Raven, se je 120 borcev in bor zoperstavilo nepričakovanemu napadu okoli 3000 Nemcev. Padlo je 80 borcev, nekaj jih je bilo ujetih in pogrešanih in zelo malo preživelih. Čander je v svojem govoru zajel številna dejstva o borbah tod okoli, ki jih je črpal iz številnih virov, zato je bil njegov govor za marsikoga zelo zanimiv in še nikoli slišan.

Besedo pa je dobila tudi Marjanca Gorinšek – Katja. Ta je nanizala kar nekaj strahotnih zločinov okupatorjev, ki so se zgodili v naši okolici – od pobojev v Starem piskru pa do pobešanja 100 domačinov na Frankolovem. Za kulturno popestritev pa so poskrbeli pevci Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur z recitalom pa učenci OŠ Franja Malgaja Šentjur.

 

(Jure Godler)

Sorodne novice

Spomenik bo našel nov prostor pod svobodnim soncem

Jure Godler

Na Resevni gasilci obvladali zahteven požar

Jure Godler

“V spravi skušajo uravnotežiti nekaj, česar se uravnotežiti ne da.”

Jure Godler

#koronaintervju št. 8: Iveta Perc, oskrbnica Planinskega doma na Resevni

ViP

Ni samoumevno, da živimo v miru in govorimo slovenski jezik

Jure Godler

Strela zanetila požar na Planinskem domu Resevna

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več