11.5 C
Šentjur pri Celju
25/09/2021
sentjur.net

“V spravi skušajo uravnotežiti nekaj, česar se uravnotežiti ne da.”

Šentjur, 20. 3. 2021 – Mineva že 76 let od tragičnega boja na Resevni. V jutru, 18. marca 1945, je okupatorska vojska obkrožila partizane, ki so prenočevali na Resevni. Ko je že dišalo po koncu vojne in se je že začutil piš miru, so na šentjurskem hribu odjeknili streli. Tisti dan je Resevna postala zadnje počivališče 80. borcem Drugega bataljona Kozjanskega odreda. Med padlimi sta bila tudi Cvetka Jerin in Dušan Lah. Ravno zato, da se to grozodejstvo nikoli ne pozabi, vsako leto Združenje borcev za vrednote narodoosvoodilnega boja (ZB NOB) Šentjur pripravi spominsko slovesnost.

Letošnja spominska slovestnost je bila izvedena v omejenem obsegu, saj so še vedno v veljavi ukrepi za preprečevanje okužb s Covidom-19. Zato so se padlim borcem poklonili bolj intimno. Vseeno pa so se pred spomenikom zbrali tudi gardisti in tokrat le dva praporščaka. Nekaj zbranih je nagovoril tudi predsednik ZB NOB Šentjur, Ivan Dvoršek. “Pred nekaj dnevi je Slovenska akademija znanosti in umetnosti sprejela izjavo o spravi. V njej skušajo uravnotežiti nekaj, česar se uravnotežiti ne da. Slovenski partizani so bili priznani del koalicije, ki je zlomila nacizem in fašizem,” je bil kritičen Dvoršak. Dodal je, da se v drugi svetovni vojni natačno ve, kdo je bil na strani zaveznikov in kdo na strani okupatorjev. Z minuto molka so počastili spomin na padle ter zaključili kratko komemoracijo. (Jure Godler)

Sorodne novice

Na Resevni gasilci obvladali zahteven požar

Jure Godler

Obiskali grob neznanega ruskega vojaka

Jure Godler

Ob dnevu zmage povabili v partizansko bolnišnico

Jure Godler

#koronaintervju št. 8: Iveta Perc, oskrbnica Planinskega doma na Resevni

ViP

Ni samoumevno, da živimo v miru in govorimo slovenski jezik

Jure Godler

Strela zanetila požar na Planinskem domu Resevna

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več