18.7 C
Šentjur pri Celju
04/07/2022
sentjur.net

V Stopčah namenu predali kanalizacijsko omrežje in cesto

Stopče, 23. 10. 2015 – Občina Šentjur in Krajevna skupnost Grobelno v Stopčah sta namenu predali dve zelo pomembni pridobitvi za ta kraj in celotno krajevno skupnost, in sicer novo kanalizacijsko omrežje, ki je prebivalce povezalo s Centralno čistilno napravo Šentjur in moderniziran odsek nekategorizirane ceste LC-proti Drovenik. Župan mag. Marko Diaci in predsednik Sveta Krajevne skupnosti Grobelno Miran Frece sta najprej odkrila tablo projekta Dograditev kanalizacijskega omrežja na Čistilno napravo Šentjur – 3. faza, ki je obsegala izgradnjo kanalizacijske infrastrukture na območju naselij Stopče, Pešnica in Nova vas.

Občina Šentjur se je s to investicijo prijavila na osmi Javni poziv za predložitev vlog za sofinanciranje operacij iz naslova prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi« razvojne prioritete »Razvoj regij« Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 2007-2013 za obdobje 2013-2015 in bila na razpisu uspešna, saj si je pridobila sofinanciranje investicije v višini 85% upravičenih stroškov, to je 674.725,00 EUR, preostali del stroškov je zagotovila Občina Šentjur iz proračuna.  Celotna vrednost investicije je znašala 801.989,00 EUR. Osnovni namen investicije je bil vzpostavitev celostnega urejanja odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda na področju aglomeracij Stopče, Nova vas, Pešnica v Občini Šentjur in s tem varovanje in zaščita voda in vodotokov povodja Savinje z učinkovitim čiščenjem odpadnih voda in varovanje, zaščita ter ohranitev naravnega okolja kot možnosti za razvoj turizma. To je bilo doseženo z izgradnjo manjkajoče sekundarne fekalne kanalizacije iz naštetih naselij. S tem investicijskim posegom je investitor zagotovil ločeno odvajanje fekalnih odpadnih voda  v skladu z regionalnimi in občinskimi razvojnimi akti, kakor tudi državno in evropsko okoljsko regulativo.

Neposredni cilj investicije je bila izgradnja sekundarnih fekalnih kanalov s pripadajočimi objekti v naselju Stopče s priključkom na primarni kanal, izgradnja sekundarnih fekalnih kanalov s pripadajočimi objekti na območju Pešnica s priključitvijo na primarni kanal ter izgradnja meteorne kanalizacije, priključitev obstoječe kanalizacije na vzhodnem in južnem delu Nove vasi na že zgrajeni primarni kanal. Skupaj je zgrajeno 2.294 m fekalnih kanalov različnih dimenzij, priključni objekti in 217 m meteornih kanalov. V roku dveh let po zaključku investicije bo na CČN Šentjur na novo priključenih 395 prebivalcev (PE) iz 126 objektov (priključkov) v 3 aglomeracijah. (vir: Občina Šentjur)

Sorodne novice

Končno do kolesarske povezave s Štorami in Celjem

Jure Godler

Na cesti nisem sam: Povej! Pokaži! Prepreči!

Jure Godler

Potujoča fotografska razstava dobrih zgodb pri nas

Jure Godler

S skupnimi močmi do infrastrukturne ureditve

Jure Godler

Na Prevorju 1.050 m nove asfaltne prevleke

Jure Godler

Lesen stebriček preprečil najhuje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več