-0.2 C
Šentjur pri Celju
18/01/2021
sentjur.net

V zakulisje čebeljega življenja

Šentjur, 13. 6. 2014 – Dan odprtih vrat so pripravili tudi šentjurski čebelarji – člani Čebelarskega društva Šentjur. V ta namen so pripravili tudi prikaz pridobivanja medu, predstavitveno stojnico izdelkov iz medu ter ogled njihovega čebelnjaka. Občina Šentjur je postala letos tudi čebelam najbolj prijazna občina v Sloveniji. “Obiskovalcem želimo predstaviti med, ki je naravno živilo,” nam je zaupala predsednica društva Mihaela Kotnik. Poudarek so dali tudi slovenski avtohtoni čebeli – kranjski sivki.

Čebelnjak Čebelarskega društva Šentjur stoji že od leta 1960, v zadnjih dveh letih pa so v postopkih obnavljanja, zato so čebelarji nanj ponosni. V čebelnjaku je 20 panjev, naseljeni pa so samo štirje, saj panj še nima skrbnika, da bi lahko vzdrževal več čebeljih družin. “Pred leti je bil množičen pomor čebel zaradi uporabe fitofarmacevtskih sredstev,” pove Kotnikova ter prizna, da se zaradi zmanjšane uporabe teh sredstev stanje popravlja. K temu pripomore tudi osveščanje kmetov glede škropljenje, vendar “še vedno premalo,” pove predsednica. Letos pa je čebelarjem zagodlo vreme, saj je bilo prebujanje narave zelo hitro in čebele niso bile dovolj razvite, da bi to izkoristile in intenzivno nabirale, nato pa “nam je zagodlo še mrzlo vreme.” “Zaradi tega je do danes je malokateri čebelar točil med,” doda.

Šentjurski čebelarji ugotavljajo, da tega negativnega vpliva na našem medu še ni. Šentjurski med sodi med bolj kakovostne. Čebelje matice člani društva kupujejo ali pa jih vzredijo samo za svoje namene, “zaslužka pa pri tem nikakor ni”. (J. G.)

 

Sorodne novice

Čebele in čebelarji praznovali svetovni dan čebel

Jure Godler

Prejeli smo: Slovenski tradicionalni zajtrk v CKZ Šentjur

Jure Godler

Slivniški gasilci na stežaj odprli vrata

ViP

Dan odprtih vrat gasilskega doma v Lokarjah

Tjaša Ferlež

Angelska nedelja – »Včasih med, danes čokolada«

Tjaša Ferlež

Čebelnjak dogradili v pravi učni čebelnjak

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več