17.9 C
Šentjur pri Celju
13/06/2021
sentjur.net

VOC pripravljen na zimo

Stopče, 13. 11. 2017 – V Gostišču Ahac je Podjetje VOC Celje d. d. pripravilo novinasko konferenco na temo začetek zimske vzdrževalne sezone. Direktor podjetja Roman Moškotevc je poudaril, da bodo od 15. novembra pa do 15. marca skrbeli za 1961 kilometrov državnih in nekaterih občinskih cest na Celjskem in Koroškem. V podjetju pa končujejo tudi zelo uspešno gradbeno sezono, saj so letos začeli z deli na 115 projektih. Med njimi tudi most čez Voglajno. »Z obsegom dela smo vsekakor zelo zadovoljni. Čeprav v naši državi nismo v fazi velikih infrastrukturnih projektov, se zagotovo pozna povečano vlaganje v obnovo obstoječe cestne in komunalne infrastrukture,« pojasnjuje direktor Moškotevc. Za naslednje leto pa imajo že pridobljenih kar nekaj gradbenih projektov, da jim je celo začelo primanjkovati delavcev za asfaltiranje, tako, da so morali najeti tujo delovno silo. Med najpomembnejšimi posodobitvami gradbene mehanizacije in posodobitev so vložili več kot 2 milijona evrov, pohvalijo pa se lahko tudi z novim strojem za reciklažo asfalta, za katerega so odšteli polovico zneska za posodobitve.

Za vzdrževanje cest pa je pripravljenih 220 sodelavcev in 136 plužnih enot, ki so razporejene v 11 cestnovzdrževalnih baz, ima na voljo 20.000 ton peska, 6.500 ton soli in 30.000 litrov magnezijevega klorida za moker posip cest. Poudariti je potrebno, da ima VOC Celje d. o. o. sedemletno koncesijsko pogodbo, za vzdrževanje 1000 km državnih cest, poleg tega pa skrbijo za vzdrževanje ostalih cest v občinah Žalec, Prebold, Braslovče, Šentjur in Šmartno ob Paki. “V zimsko vzdrževalno službo bo zato vključenih več ljudi in enot kot lani. Za ceste bo skrbelo do 220 sodelavcev in 136 plužnih enot, od tega je 82 naših lastnih, 54 pa je kooperantov,« je povedal vodja vzdrževanja na VOC Celje d. d. Bogdan Kočevar. Zimska vzdrževalna sezona se sicer uradno začenja v sredo, 15. novembra, a so v preteklih dneh v višje ležečih predelih na Rogli in v Logarski dolini že imeli nekaj akcij posipanja in pluženja. »Mogoče bo letos na cestah malo več drobljenca, zlasti ob sneženju, saj se je v lanski zimski sezoni izkazalo, da preprečuje predvsem zdrse tovornih vozil pri majhnih debelinah snega na vozišču, ko se še ne izločajo in nihče ne nadene verig,« razlaga Bogdan Kočevar.

Ob tem ponovno izpostavlja, da pluženje poteka po določenem protokolu in prioritetni listi, kar določi Direkcija za infrastrukturo. Takoj, ko začne snežiti, ekipe ceste posipavajo, ko pa zapade 10 centimetrov snega ali je sneženje ponehalo že pri manj centimetrih, pa je čas za pluženje. V VOC-u poudarjajo, da kljub obsežni ekipi ne morejo urediti vseh cest hkrati, zato voznike prosijo za strpnost. Izpostavljajo še, da niso odgovorni za prav vse ceste, saj za mnoge občinske skrbijo lokalni vzdrževalci. (Jure Godler)

 

Sorodne novice

Na mestu Hotela Žonta bo zrasel nov kompleks

Jure Godler

Trideseta obletnica podjetja Ahac

Jure Godler

Med 50-timi najvplivneši številni Šentjurčani

Jure Godler

Roman Moškotevc prepustil direktorstvo VOC Celje

Jure Godler

Taekwon-do cup Ahac 2019: Delili so brce in udarce

Jure Godler

Kmalu na Rifnik po prenovljeni cesti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več