18 C
Šentjur pri Celju
13/06/2021
sentjur.net

Vožnja s kolesi, sprehod in avto v garaži je “in”

Šentjur, 22. 9. 2020 – V Občini Šentjur so letos izvedli kar celotedenski program Evropskega tedna mobilnosti 2020. S tem so želeli organizatorji dogodka pokazati, da trdno stopajo po zastavljeni poti, proti ciljem trajnostne mobilnosti. Občina Šentjur je na javnem razpisu za sofinanciranje »Priprave in izvedbe aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti v letu 2020« v okviru projekta LIFE IP CARE 4 CLIMATE – LIFE17 IPC/SI000007 uspešno pridobila sredstva za izvedbo Evropskega tedna mobilnosti 2020.

Letošnji slogan Evropskega tedna mobilnosti, ki bo tradicionalno potekal od 16. do 22. septembra 2020, je »Izberi čistejši način prevoza!« “Je dodatna spodbuda za nadaljnje delo na področju spodbujanja trajnostne mobilnosti in varovanja okolja,” je povedala povezovalka programa Polonca Jazbinšek. V ta namem so občina in številna društva ter organizacije pripravile sklop različnih aktivnosti in predstavitev. Tako je prostor za občinsko stavbo v dopoldanskem času oživel. Se bodo pa na občini še naprej trudili k osveščanju občanov, da se bodo tudi v prihodnje čiveč posluževali alterativnih oblik prevoza.

Na uvodni dan je zbrane obiskovalce in razstavljalce pozdravil tudi župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Poudaril je, da občina veliko vlaga v trajnostno mobilnost. V zadnjem času so izgradili novo parkirišče Park&ride, prav tako se dograjujejo kolesarske steze in peš poti. “Aktivnosti, ki smo jih pripravili, so namenjene predvsem osveščanju pa tudi ozaveščanju predvsem mladih generacij o pomenu trajnostne mobilnosti,” je dodal župan. K zdravemu življenju v mestu pa si prizadeva tudi občina, ki povezuje naše mesto s pešpotmi in kolesarskimi stezami, v pomoč temu pa so pred kratkim uvedli tudi izposojo koles – Kolesce.

Peš v trgovino

Dobro organiziran promet je srce vsake sodobne družbe. V mestih z urejenim prometom je lepše in lažje živeti: tam, kjer vse lepo teče, hitreje in udobneje potujemo, hkrati pa tudi manj onesnažujemo svojo okolico. Manj hrupa pomeni tudi manj stresa. Manj delcev v zraku pomeni bolj zdrave posameznike in bolj zadovoljne skupnosti. Zaradi okolju prijaznih vozil, urejenih poti in sproščenih prebivalcev mesta niso samo privlačna, temveč tudi ekonomsko uspešnejša.

Začeli najmlajši

Prvi dan sklopa prireditev so začeli z najmlajšimi – otroci Vrtca Šentjur. Žal pa so zaradi ukrepov morali izpustiti prvotno mišljeno množičnost dogodkov, ter omejiti število obiskovalcev in razstavljalcev v ograjenem prostoru na 50. Prva skupina otrok Vrtca Šentjur – enota Center je prišla peš na lokacijo in so po svoje okrasili ter pobarvali prizorišče s kredami – narisali so cvetoč travnik in habitat bližnje reke. Člani Zavoda  Varna pot so pripravili tudi poligon za najmlajše, otroci pa so si ogledali tudi lutkovno predstavo Bici-kleta. Dan pa zaključili z jogo za odrasle.

Mesto lažje diha z gasilci

Gasilci protovoljnih društev v sklopu GZ Šentjur so na prizorišču organizirali ogled gasilskega vozila ter opreme. Vojega rdečega konjička so prvi dan pokazali gasilci PGD Lokarje. Pravi mini spretnostni poligon pa so za vrtčevske otroke pripravili gasilci PGD Šentjur. Otroci so se lahko pomerili o ciljanju tarče z vodnimi baloni ter zbijanju tarče v gasilci vaji z vedrovko. Prizorišče so obiskali otroci Vrtca Šentjur enote Pešnica, ter prvošolci OŠ Franja Malgaja Šentjur. Največje navdušenje otrok pa je požela neuradna vaja – kako zmočiti gasilce in svojo vzgojiteljico.

Test hoje

Tudi v petek so gasilci pripravili poligon za otroke drugih razredov OŠ Franja Malgaja Šentjur. Tokrat so jeklenega lepotca na ogled postavili gasilci iz PGD Slivnica pri Celju. Center za krepitev zdravja je izvajal 6-minutni test hoje, 2-minutni test stopanja na mestu, prav tako so obiskovalcem izmerili krvni pritisk in skladkor. Z uporabo mobilne aplikacije pa je bil možen tudi krožen, zabaven in vznemirljiv pohod po mestnem jedru. Prizorišče dogodkov pa so kot zadnji obiskali tudi otroci oddelka s prilagojenim programom.

Sobota v znamenju policistov

Vodji policijskega okoliša Policijske postaje Šentjur v sodelovanju s policisti Postaje prometne policije Celje, Policijske postaje vodnikov službenih psov Celje, policistom kolesarjem iz Policijske postaje Celje ter Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem  prometu Občine Šentjur prirpavili ogled policijske opreme. Pokazali so novo kamero za posnetek mesta nesreče ali kriminalnega dejanja, policiski motor, največ pozornosti pa sta pritegnila policijska psa. Na prireditvi so policisti predstavili delo in opremo policije ter udeležencem  preventivno svetovali in odgovarjali na njihova vprašanja s področja policijskega dela. Ekipa OZ Rdečega Križa Šentjur pa je z zdravnico Mileno Senica predstavila delovanje avtomatskega defibrilatorja.

Izlet in medgeneracijsko druženje

Lepa nedelja je postregla čudovito možnost izleta. Pohod so začeli izpred OŠ Hruševec Šentjur ter nadaljevali pot na Resevno. Člani Športno umetniškega društva Rifnik – Šentjur pa so se pripeljali v mesto s kolesi na izposojo in se podali na družinski pohod na Rifnik, s spoznavanjem živali in rastlin. Ponedeljek pa je bil posvečen medgeneracijskemu druženju. Na ograjenem prireditevenem prostoru so se pridružili organizatorjem člani Društva za boj proti Alzehimerju Spominčica Šentjur. Center za krepitev zdravja ZD Šentjur pa je ob dnevu Alzheimerjeve bolezni izvajal testranja za funkcijsko manjzmožnost. Ponovno pa so obiskovalcev merili krvni pritisk in krvni sladkor. OZ RK pa je pripravil tudi delavnico na temo Krepitev spomina. 

Zadnji dan v dežju

Finale sklopa dogodkov Evropskega tedna mobilnosti je pokvaril dež. Prireditveni prostor so zapolnili kolesarski navdušenci. Cestna dirkalna kolesa so predstavili člani združenja Šentjur Power in njihov predsednik Davorin Vrečko. Prednosti električnih koles pa predstavili člani Društva ljubiteljev električnih koles ter predsednik društva Darko Janušič. Za piko na i pa so se pripeljali na prizorišče tudi naši starodobniki. Daniel Čoklc je predstavil tudi možnost izposoje in uporabo koles Kolesce. Kako pa se pravilno izvaja nordijska hoja pa je predstavil učitelj nordijske hoje Zoran Leskovšek.

Od tistih, ki so v času prireditev izpolnili tudi anketo, je direkotrica Lokalnega časopisa Šentjurčan izžrebala tudi sodelujoče v anketi. Nagrade so prejeli Doroteja Vehovar, Ladko Mastnak in Jože Močnik. Med otroki, ki so prispevali tudi risbice na temo trajnostne mobilnosti, pa je za naj risbico Šentjurčana bila izbrana Ela Vita Kolar iz 5. razreda. Vodja projekta za Občino Šentjur je bila Marjeta Gajšek. (Jure Godler)

Sorodne novice

Trajnostna mobilnost: Pot v šolo je možna tudi s pešbusom

Jure Godler

Delujemo proaktivno – pripravljamo dokumentacijo in sofinanciramo projekte

Jure Godler

Bodimo odgovorni, upoštevajmo ukrepe!

ViP

Občina prepovedala uporabo vseh športnih in javnih površin

ViP

Občinski praznik brez omenjanja besede, ki visi nad nami

Jure Godler

V prvi polovici septembra v Šentjurju 16 okužb

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več