4.9 C
Šentjur pri Celju
01/12/2023
sentjur.net

Vseslovensko petje s srci

Šentjur, 23. 4. 2019 – “Petje ni le tvorjenje in oblikovanje glasu, napenjanje mišic in pljuč, temveč tudi zelo posebno in blagodejno stanje duha. Pevec tudi postane eno s pesmijo, ki jo poje, pravzaprav sam postane pesem,” je zapisal Peter Amalietti, pisatelj, glasbenik in skladatelj ter promotor dogodka. Čeprav je bil dogodek sprva zamišljen na ploščadi pred občinsko stavbo na Mestnem trgu, je dež pevce pregmal v sejno sobo. S to enourno prireditvijo, ki je trajala od 10. do 11. ure, so se šentjurski pevci pridružili pevcem iz vse Slovenije v skupnem prepevanju slovenskih pesmi kot poklon sebi.

Pevcem in pevkam, ki so se zbrali, so se pridružili še otroci iz vrtca ter skupaj peli stare slovenske pesmi. Na repertoarju zapetih pesmi so se znašle tudi Moj očka ima konjička dva, Po Koroškem po Krajnskem, Lisička je prav zvita zver, En hribček bom kupil, Kje so tiste stezice in številne ostale viže iz mladosti. V večjih skupinah so se koncerta udeležili tudi pevci LUŠnega orkestra in Jesensko cvetje. Dogodek je v Šentjurju najbolj prizadevno promovirala vodja Oddelka za družbene dejavnosti Judita Šarlah Methans. Zbrane pevce pa je pozdravil tudi župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Kljub deževnemu vremenu so se v skupnem prepevanju “združili državljani Slovenije in po vsem svetu, kot poklon sebi, slovenskemu jeziku, kulturi in državi,” so še zapisali organizatorji Vseslovenskega petja s srci.

(Jure Godler)

 

 

Sorodne novice

ETM: Izberimo varčnejše poti

Jure Godler

S kolesom ali peš je trajnostna mobilnost

Jure Godler

Iz obzidja znova zadonele slovenske pesmi

Jure Godler

ZKD po najmanj plodnem kulturnem letu pogumno naprej

Jure Godler

Šentjurčanom voščili kar s stene Centra kulture Gustav

Jure Godler

Ta veseli dan kulture letos precej drugačen

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več