13.3 C
Šentjur pri Celju
29/09/2020
sentjur.net

Vseslovensko petje s srci

Šentjur, 23. 4. 2019 – “Petje ni le tvorjenje in oblikovanje glasu, napenjanje mišic in pljuč, temveč tudi zelo posebno in blagodejno stanje duha. Pevec tudi postane eno s pesmijo, ki jo poje, pravzaprav sam postane pesem,” je zapisal Peter Amalietti, pisatelj, glasbenik in skladatelj ter promotor dogodka. Čeprav je bil dogodek sprva zamišljen na ploščadi pred občinsko stavbo na Mestnem trgu, je dež pevce pregmal v sejno sobo. S to enourno prireditvijo, ki je trajala od 10. do 11. ure, so se šentjurski pevci pridružili pevcem iz vse Slovenije v skupnem prepevanju slovenskih pesmi kot poklon sebi.

Pevcem in pevkam, ki so se zbrali, so se pridružili še otroci iz vrtca ter skupaj peli stare slovenske pesmi. Na repertoarju zapetih pesmi so se znašle tudi Moj očka ima konjička dva, Po Koroškem po Krajnskem, Lisička je prav zvita zver, En hribček bom kupil, Kje so tiste stezice in številne ostale viže iz mladosti. V večjih skupinah so se koncerta udeležili tudi pevci LUŠnega orkestra in Jesensko cvetje. Dogodek je v Šentjurju najbolj prizadevno promovirala vodja Oddelka za družbene dejavnosti Judita Šarlah Methans. Zbrane pevce pa je pozdravil tudi župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Kljub deževnemu vremenu so se v skupnem prepevanju “združili državljani Slovenije in po vsem svetu, kot poklon sebi, slovenskemu jeziku, kulturi in državi,” so še zapisali organizatorji Vseslovenskega petja s srci.

(Jure Godler)

 

 

Sorodne novice

Začeli ustvarjalni dan tretje Ipavčeve palete

Jure Godler

Šentjurska kulturna zveza praznovala Abrahama

Jure Godler

V Šentjurju odmevalo vseslovensko petje

Jure Godler

Prejeli smo: Franjo Malgaj spet na severni meji

Jure Godler

V zavetju pisanih motivov

Jure Godler

Drevesa v rožnate pletenine

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več