3.3 C
Šentjur
16/12/2019
sentjur.net

Z besedami v naš čas

Šentjur, 3. 12. 2015 – Na “Ta veseli dan kulture” so se na osrednji prireditvi tudi v Šentjurju, kot po vsej državi,  spomnili na rojstni dan našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna. Prvič je ta novi kulturni praznik bil obeležen leta 2000, na njegovo 15-letnico pa so šentjurski literati Literarnega društva Šentjur izdali tudi svojo 15. številko zbornika. Ni naključje, da je organizator dogodka – Zveza kulturnih društev Šentjur (ZKD) – vsebinski del proslave prepustila ravno literatom. Kot prva je spregovorila predsednica Marija Rataj. Poudarila je, da je ta dan praznik vseh ljubiteljskih kulturnih društev in dolžnost zveze je, da nagradi nekatere, ki so tako ali drugače zaznamovali preteklo leto. Priznanja za presežek dela sta prejela društvo Epik Teater za organizacijo številnih prireditev – priznanje je prejel predsednik Tomaž Koštomaj – ter Martin Čater za neutrudno zbiranje starih razglednic Šentjurja.

Program, ki so ga pripravili člani Literarnega društva Šentjur, je otvorila njihova predsednica Lučka Palir Mavrič. “Danes je praznik vseh nas, ki se pečamo s kulturo, ali uživamo njene darove ali zgolj opazujemo z razdalje, je primerno, da se prazniku poklonimo na načim, kot ga je veliki pesnik poklonil svojemu narodu,” je povedala Palir Mavričeva. Predstavili so nekaj izbranih del Zbornika z besedami, katerega je bil tokrat prvič urednik Milenko Strašek. V zanimivem in pestrem kulturnem večeru, v katerem so sodelovale plesalke The wild seeds, zaigrali študentki glasbe Iva Cerkvenik in Ines Ljubej ter za konec še kantavtorja Daniel Bedrač in Simona Kropec, so organizatorji na zanimiv način predstavili novo izdajo zbranih del šentjurskih literatov in drugih.

Osrednja gostja večerja je bila pesnica Neža Maurer, ki je kljub svojim letom – šteje jih že 85 – na prošnjo urednika zbornika le prišla na šentjursko prireditev. Izkazala se je še kot bistrouma in “jezikava” gospa, ki je znala odgovoriti na vsa vprašanja voditeljice Anite Koleša. S svojimi odgovori pa je večkrat zbudila tudi salve smeha, tokrat ne polne dvorane obiskovalcev Ipavčevega kulturnega doma, na koncu pa požela gromek aplavz. Večer so sklenili s podelitvijo zbornika in klepetom ob pogostitvi v avli. (Jure Godler)

Sorodne novice

Ta veseli dan kulture – Do Lune in nazaj

Tjaša Ferlež

Prejeli smo: Začenja se 20. sezona abonmaja Gustav

Jure Godler

Zmagovalec Naj škljoca je Danijel Berden

Jure Godler

Dvajset let v skladu s kulturo

Jure Godler

Musica academica tudi tokrat z operno zgodbo

Jure Godler

Kometiramo: Kdo ne mara šentjurske dobrotnice?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več