3.3 C
Šentjur pri Celju
26/02/2024
sentjur.net

Naročeno gasilsko vozilo čakajo že več kot dve leti

Loka pri Žusmu, 21. 1. 2023 – Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Loka pri Žusmu so organizirali svojo že 91. redno letno skupščino. Leto 2022 je bilo za Loške gasilce slavnostno leto, saj je njihovo društvo praznovalo 90-letnico delovanja, kjer so se izkazali z aktivnim humanitarnim delom ter soustvarjanjem utripa v lokalni skupnosti. Plana dela za leto 2022 pa niso uspeli v celoti realizirati. Septembra 2021 so sklenili pogodbo s podjetjem Webo o nabavi in nadgradnji gasilskega vozila 1 MAN. Zaradi neugodne situacije na avtomobilskem trgu pa še do danes niso dobili podvozja vozila iz Nemčije. Podjetje podvozje objublja do maja 2023.

Obeležili 90-letnico delovanja

Konec oktobra so pripravili slavnostno sejo ob 90-letnici. Skozi celo leto so gasilci skrbeli za izpravnost gasilskih vozil, opreme, osebne zaščitne opreme, kakor tudi za samo okolico gasilskega doma. »Veliko je potrebno še postoriti na domu in okolici, saj sanacija še zdaleč ni končana. Vse to smo malo ustavili, ker varčujemo za novo vozilo, za katerega končno ceno ve mogoče samo bog,«  je ob koncu še dodal predsednik Bernard Zeme.

Napredek so naredili tudi na operativnem področju. Tekom preteklega leta so organizirali tehnična dneva, kjer so pregledali opremo ter obnovili ravnanje s samo tehniko. Ob mesecu oktobru so pripravili operativno vajo ter se udeležili še dveh drugih. »Na področju izobraževanja bomo morali v prihodnjih letih narediti več, to pa ni odvisno od poveljnika PGD-ja, ampak od vseh operativnih članov društva. Ti se izobražujejo na vseh področjih, tako na področju pridobivanja specialnosti kot v pridobivanju činov. Vodstvena garnitura društva ni večna in bo treba nekega dne nadomestiti tudi nas, zato apeliram na vse mlajše operativne gasilce, da se izobražujejo,«  je v svojem poročilu dejal poveljnik Darko Mikša.

Čaka jih državno tekmovanje

V preteklem letu so se tekmovalne ekipe PGD Loka pri Žusmu udeleževale tekmovanj, kjer so dosegale dobre rezultate. Izmed vseh pa lahko izpostavimo pionirje in mladince, ki so si z odličnimi rezultati na občinskem tekmovanju zagotovili udeležbo na regijskem tekmovanju, kjer sta obe ekipi zasedli odlično tretje mesto in se tako uvrstili na državno tekmovanje, ki bo v letošnjem letu v Gornji Radgoni.

Vse leto pa so gasilci bili nenehno v pripravljenosti, da se odzovejo klicu na pomoč. Kar petnajstkrat jim je zazvonil alarm, najbolj pa si bodo zagotovo zapomnili intervencijo, kjer so intervenirali tudi v lastnem gasilskem domu, saj ga je v začetku junija ob močnem neurju s točo zalila voda. Tudi člani PGD Loka pri Žusmu so se v preteklem letu odpravili na Kras, kjer so tamkajšnjim gasilcem prav prišle »spočite« okrepitve ob boju z neizprosnim požarom. Veliko zanimivega in napornega se je v preteklem letu dogajalo v društvu. Kljub pričakovanju nove pridobitve loški gasilci upajo, da se jim v letu, ki je pred njimi, ta močna in velika želja tudi uresniči.

Vodilni organi društva

Letošnje leto pa je v gasilskih vrstah tudi volilno leto. Znotraj društva PGD Loka pri Žusmu večjih sprememb ni. Na čelu društva še vedno ostajata aktualna predsednik in poveljnik. »Ob zaključku petletnega mandata poveljnika PGD Loka pri Žusmu se vam zahvaljujem za zaupanje funkcije. V petletnem mandatu smo naredili veliko. Nekaj je preprečila pandemija, ampak to ni izgovor, da ne bi moglo biti narejenega še več. Kar nismo uspeli narediti v tem mandatu, je izziv za delo vnaprej. Pred nami je novo mandatno obdobje, izzivov pa tudi, z vašo podporo in dobro voljo bomo skupaj uspeli,« je ob koncu svojega poročila še dodal poveljnik Mikša. (Tjaša Ferlež, Foto: PGD Loka)

Sorodne novice

Od jubilejne prireditve do festivala

Tjaša Ferlež

Brez čebel ni hrane, brez hrane ni življenja!

Tjaša Ferlež

Po zborovanju na Ponikvi so gasilce zjutraj prebudili pozivniki

Urša Kajba

V PGD Lokarje stavijo tudi na gasilska tekmovanja

Tjaša Ferlež

Leto 2023 zaznamovala ujma in solidarnost

Tjaša Ferlež

Neurje ni prizaneslo niti gasilskemu domu

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več