13.2 C
Šentjur pri Celju
28/10/2021
sentjur.net

Za goriško Aureo se obetajo lepša vremena

Šentjur, 31. 5. 2021 – Pričenjajo se dela za rekonstrukcijo poslovnega objekta AUREA v Gorici pri Slivnici, v katerem bo Občina Šentjur s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (EU + SLO del) uredila podjetniški inkubator. Z investicijo »Mreža podjetniških inkubatorjev – poslovni objekt AUREA Gorica pri Slivnici« se je občina prijavila na drugo povabilo za razvoj regij – 3.1. spodbujanje podjetništva, na katerem je bila uspešna in pridobila sofinancerska sredstva.

Predmet investicije je rekonstrukcija zapuščenega poslovnega objekta Aurea v Gorici pri Slivnici za namen delovanja podjetniškega inkubatorja. Osnovni namen je pridobitev dodatnih uporabnih površin Podjetniškega inkubatorja Šentjur na novi lokaciji v Gorici pri Slivnici. Občina Šentjur je lastnica stavbe, ki je v preteklosti bila namenjena poslovni dejavnosti in je locirana v središču kraja. Glede na geografsko lokacijo v občini bo rekonstruiran objekt ustrezal sodobnim zahtevam poslovnih objektov, namenjenih podjetniškim inkubatorjem.

Celovita rekonstrukcija

Za potrebe podjetniškega inkubatorja je predvidena celovita rekonstrukcija stavbe, ki trenutno ni primerna za uporabo. S celovito prenovo in preureditvijo bo v pritličju, nadstropju in mansardi na voljo skupno 694 m² neto površin, namenjenih razvoju in delovanju mladih podjetnikov. Stavba bo dobila prenovljeno streho in novo fasado, urejeno bo stavbno pohištvo, s čimer bo prispevala tudi k bolj urejenemu videzu središča kraja. Izvedena bo notranja ureditev s funkcionalnimi preureditvami prostorov glede na novo namembnost, nameščena bo nova oprema. Na novo bodo urejene notranje inštalacije in priključki. V sklopu investicije je predvidena tudi zunanja ureditev s 14 parkirnimi mesti.

Poslanstvo podjetniškega inkubatorja je oblikovati aktivno in prepoznavno podporno okolje z namenom pospeševanja ustanavljanja novih podjetij ter pomoči pri njihovem delovanju, rasti in razvoju, da bodo prispevala k večji konkurenčnosti, kvalitetnejšim delovnim mestom ter posodobitvi strukture gospodarstva v subregiji. Umestitev inkubatorja v Gorico pri Slivnici pomeni širitev mreže v okolje, kjer želi občina ponuditi nove priložnosti izven strogega mestnega in upravnega središča, s tem pa prispevati h kvaliteti bivanja ter ohranjanja in razvoja podeželja.

Neposredni cilj investicije ureditve stavbe stare AUREE je zagotovitev pogojev za razvoj in rast malih in srednjih podjetij, ki bodo gradila podjetniško skupnost, krepila verigo vrednosti na svojem področju in bodo pomembni zaposlovalci na regionalni in državni ravni. Cilji so:

  • prispevek k hitrejšemu razvoju gospodarstva na regionalni in državni ravni,
  • povečanje dodane vrednosti malih in srednjih projektih,
  • povečanje zaposlovanja v podjetjih na območju projekta.

S ponudbo nove infrastrukture in naprednih, k uporabniku usmerjenih storitev, bodo ustvarjeni pogoji za dvig ravni inovacij, tehnološkega razvoja in raziskav na območju ter posledično s tem višanjem dodane vrednosti gospodarskih subjektov na omenjenem območju. Pridobili bodo olajšan dostop do znanja, raziskovalnih rezultatov, novih tehnologij in ostalih naprednih storitev.

Oživitev zapuščene stavbe

Hkrati investicija za samo lokalno skupnost Gorica pri Slivnici pomeni oživitev opuščene zgradbe v centru naselja in večjo urejenost kraja. V neposredni bližini lokacije investicije se namreč razprostira Slivniško jezero, ki je zelo atraktivno za obiskovalce, primerno za ribolov, vodne športe, rekreacijsko dejavnost in piknike. Sam turistični potencial jezera je še dokaj neizkoriščen, ravno podjetniški inkubator pa bi lahko bil pomemben člen pri oživitvi turistične ponudbe ter pri ustvarjanju novih idej za boljši izkoristek. S tem bi bili posledično doseženi tudi pozitivni učinki s turističnega vidika na gospodarski razvoj. Hkrati Občina Šentjur s tem zasleduje svoje dolgoročne cilje na področju ohranjanja poselitve podeželja, večanja kakovosti bivanja ter ustvarjanja novih priložnosti na območju celotne občine.

Celotna vrednost investicije znaša nekaj manj kot 1,14 milijona eurov (brez DDV) od tega je zagotovljeno več kot 60-odstotno sofinanciranje iz naslova evropskih sredstev. Na javnem razpisu je bilo za izvedbo del izbrano podjetje HALOMOJSTRI d.o.o., Polzela, ki z delom pričenja v teh dneh. Zaključek del je predviden mesecu februarju 2022.

Operacija je sofinancirana v okviru »Operativnega programa Evropske kohezijske politike za obdobje 2014-2020«, Prednostne osi 3 »Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«, prednostna naložba 3.1: »Spodbujanje podjetništva, zlasti z omogočanjem lažje gospodarske izrabe novih idej in s spodbujanjem ustanavljanja novih podjetij, vključno s podjetniškimi inkubatorji– Specifični cilj 2: Povečanje dodane vrednosti MSP«.

Sorodne novice

V krožišču potrgali velikanske grozde

Jure Godler

Za praznik športa obhodili domače gričke

ViP

V spomin Grassellijev v Gorici pri Slivnici kmalu park

ViP

Poletje zašpilili s hladno deželo

ViP

80 let od mučeništva Janeza Kranjca

ViP

Po Gorici pri Slivnici medved viden tudi v Dobju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več