31 C
Šentjur pri Celju
17/07/2024
sentjur.net

Za ugodno letino, vreme in zdravje v hiši in hlevu

Slom pri Ponikvi, 13. 10. 2019 – Ponikva in Slom sta znova gostila že 16. vseslovensko srečanje kmetov. Kmetje so svoje srečanje sprva začeli v cerkvi sv. Martina na Ponikvi. Zahvalili so se za vse dobro, da jim zavetnik nakloni ugodno vreme, dobro letino ter zdravja v hiši in v hlevu. Mašo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Spomnili so se dveh letošnjih obletnic – pred 20. leti je bil Anton Martin Slomšek prograšen za blaženega in letos mineva 160 let od prestavitve sedeža Levantinske škofije v Maribor. V poslanici so poudarili, da je vedno več zapuščenih kmetij, kjer so se rodovi potomcev odselili v mesta. Srečanje je vodila Slomškova misel: “Ni dobro delo, če ni veselo.”

Evangeličanski škof Geza Filo je v nagovoru izpostavil, da mariskateri kmet nima časa za počitek, predvsem zato, ker želimo imeti več, kot potrebujemo, zato se svojega dela ne veselimo in dela ne jemljejo več za Božjo službo. Kar velikokrat potegne za sabo depresijo in duševno potlačenost. Po končani maši pa se je karavana kmetov premaknila nekoliko nižje na Slom pred Slomškovo domačijo, kjer so imeli slavnostno srečanje.

Pokriti šotor, ki so ga pripravili organizatorji srečanja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, je bil letos kar premajhen za številne obiskovalce. Po oceni se je zbralo več kot 1000 slovenskih kmetov in kmetic ter drugih, ki jim je kmetijstvo blizu. Zbrane je pozdravila tudi podžupanja občine Šentjur Silva Koželj. Besedo pa je imel tudi predsednik KGZ Slovenije Cvetko Zupančič. Slednji se je zahvalil vsem, ki sodelujejo in pomagajo pripraviti to srečanje.

Osrednji govornik je bil slovenski pisatelj Ivan Sivec. Ta je po preučevanju zgodovine Slovencev izpostavil naše korenine, povezave s Kelti. Pripovedoval je o Karantaniji, zibelki Slovenstva. Dotaknil se je nekaj velikanov slovenskega jezika – Jerneja Kopitarja, Franceta Prešerna in Antona Martina Slomška, ki so zaslužni za ohranitev jezika. Za kulturni program pa sta poskrbela Moški pevski zbor Lipovci in kvartet Ljudski pevci iz Vitanj. Druženje so zaključili z golažem, ki so ga pripravili ponkovški gasilci, članice društev kmečkih žena so napekle dobrote s kmetij, za raznos hrane pa so poskrbeli dijaki Šolskega centra Šentjur. Dogodek so obiskali tudi številni slovenski in lokalni politiki. (Jure Godler)

Sorodne novice

Kmetje se na Slomu srečujejo že drugo desetletje

Jure Godler

Priromali k zavetniku kmetov na Ponikvo

Jure Godler

Srebrnih 25 let duhovništva Alojza Kačičnika

Tjaša Ferlež

Prvo obhajilo na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Slomškovi večeri: “Ta otrok bo živel!”

Tjaša Ferlež

Imava šest otrok in štiri angele varuhe

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več